Yunanistan Başbakanı Miçotakis'ten Türkiye ziyareti öncesi açıklama

12-05-2024
Etiketler Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Resmi ziyaret
A+ A-

Haber Merkezi – Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günü Ankara'da bir araya gelecek.

İki lider arasında 10 ay içerisinde gerçekleştirileceği dördüncü görüşme olacak.

Erdoğan'ın Yunanistan'ı son ziyareti sırasında Miçotakis arasında imzalanan Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi sonucunda iki taraf da dostane ilişkileri ve barış içinde bir arada yaşama konusunda kararlı olunduğunu beyan etmişti.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis Türkiye ziyareti öncesi medyaya verdiği demeçte Türkiye ile diyalog sürecini sürdürmek istediklerini ancak kırmızı çizgileri korumaları gerektiğini vurguladı.

Yunan medyasına demeç veren Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmeye ilişkin olarak, "Parmağımızın tetikte olmasındansa konuşmamız daha iyidir" açıklamasında bulundu.

Başbakan Erdoğan ile görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada Miçotakis, "Seçim sırasında duyulanların seçimden sonra duyulmayacağını ummak istiyorum. Eğer böyle olursa, sorunlarımız devam edecek" cümlelerini dile getirdi.

Türk-Yunan ilişkilerinde ilerleme kaydedildiğini ancak 'her zaman gerginlik kaynakları olacağını' ifade eden Miçotakis, Türkiye'nin iddialarından vazgeçmediğini ancak Yunanistan'ın da uluslararası hukuk temelinde belirlediği 'kırmızı çizgilerden' geri adım atmayacağını ve kendi pozisyonunda ısrarcı olacağını belirtti.

"Parmağımızın tetikte olmasındansa konuşmamız daha iyidir"

Kariye'nin camiye dönüştürülmesi meselesine de değinen Miçotakis, bu husus 'gereksiz ve provokatif bir eylem' olarak nitelendirdi.

Miçotakis, Kariye'nin cami olmasını meselesini Erdoğan'a ileteceğini ve kararın geri alınma olasılığının olup olmadığına bakacağını ifade etti.

Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenlik haklarına meydan okumaması için için ülkenin silahlı kuvvetlerinin güçlendirildiğini ifade eden Miçotakis, Yunanistan'ın 'Fransa ile olduğu gibi' oluşturduğu ittifaklar ağı olduğunun altını çizdi.

Aynı zamanda Türkiye ile olan meselelerin Avrupa çerçevesine dahil edildiğini kaydeden Miçotakis, Yunanistan'ın bugün Türkiye'ye kıyasla savunma ve siyasi açıdan çok daha korunaklı ve güçlü olduğunu belirterek, "İyi iklimden elde edilen kazanımlar var. Uzun zamandır, 1974'ten bu yana ilk kez ihlal ve ihlallerimiz olmadı. Artık adalarda kaçak göçmenler yerine yasal turistler var. Sürekli parmağımız tetikte olamayız" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: AA

Kuşadası’nda evleri yangına yakın olan vatandaşlara tahliye çağrısı

İzmir’in Selçuk ilçe Pamucak mevkiinde başlayan orman yangını Aydın’ın Kuşadası ilçesine sıçradı. Kuşadası’nın Bayraklı Dede Mahallesi’nde orman alanına yakın ikamet eden vatandaşlardan, yetkililer tarafından yapılan uyarılarla can güvenlikleri nedeniyle konutlarını boşaltmaları istendi.