Roj Girasun yorumladı: Demirtaş neden ‘Kürtlerin ilk sivil lideri’ oldu

Erbil (Rûdaw) - Rawest Araştırma, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Kürt seçmenlerin siyasal ve sosyal eğilmlerine yönelik bir araştırma gerçekleştirdi.

Mayıs 2024 tarihli "Kürt Meselesi, Kürt Siyaseti ve Demirtaş" başlıklı araştırmada katılımcıların önemli bir kısmı, halen Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ı, “Kürtlerin ilk sivil lideri” olarak tanımlıyor.

Söz konusu anketi, Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun Rûdaw İstanbul Stüdyosu’na konuk olarak değerlendirdi.

Rûdaw İstanbul Temsilcisi Rawin Sterk’in sorularını cevaplayan Roj Girasun, son yıllarda Kürtlerin siyasal ve toplumsal eğilimlerinde değişimler ortaya çıktığını araştırma sonuçlarında gördüklerini ifade etti.

“Kendilerini Kürt milliyetçisi olarak tanıtan kişiler giderek artıyor”

Değişim konusunda birkaç dikkat çekici noktaya vurgu yapan Roj Girasun, Demirtaş’ın “Kürtlerin siyasal lideri” olarak tanımlanmasını değerlendirirken şunları söyledi:

“(Demirtaş’ın öne çıkmasını) biz ilk zamanlarda bir trend gibi değerlendiriyorduk. Fakat bunun böyle olmadığını gördük. Araştırmada ortaya çıkan sonuca göre Demirtaş artık sadece popülerliği ile öne çıkmıyor. Artık bir aktör, bir lider olarak ortaya çıkıyor ve siyasette kalıcı olacak. İkincisi; ‘Türkiye metropollerindeki Kürt seçmenler bir trend olarak muhalefete oy veriyorlar’ diyorduk geçmişte. ‘Bir taktik yürütüyorlar’ diyorduk; ancak anlıyoruz ki bu seçmenlerin tercihi de kalıcı olmuş. Muhalefete daha yakın duruyorlar. Bir başka durum ise biliyorsunuz bu “Türkiyelleşme’ çok tartışılıyordu. DEM Parti tabanı buna direniş gösteriyordu. Ancak şimdi görüyoruz ki yaklaşık 10 yıldır süren tartışmalardan sonra bu artık bir istek olarak ortaya çıkmış bulunuyor. Kürtler bundan rahatsız olmuyor ya da küçük, ufak bir rahatsızlıkları var. Kürtler hem Kürtlüklerini, kimliklerini açık şekilde savunmak, korumak istiyorlar hem de Türkiye içinde kimliklerini sağlamlaştırmak istiyorlar. Bu nedenle Türkiyelileşmeye büyük tepki göstermiyorlar. Fakat bu ‘Kürtler kimliklerine uzaklaşıyor’ anlamına gelmez. Hatta şu son 4-5 yılda şöyle bir trend görülüyor. Kendilerini Kürt milliyetçisi olarak tanıtan kişiler giderek artıyor. Ancak bu Kürt milliyetçiliğinin formu da değişiyor.”

“İlk kez bir lider ortaya çıkıyor”

Demirtaş'ın halk arasında sahip olduğu desteğin DEM Parti'den daha fazla olduğunun araştırma sonuçlarına göre ortaya çıktığını söyleyen Roj Girasun, araştırmaya göre Demirtaş'ın neden ilk sivil Kürt lideri olduğunu şu sözlerle açıkladı:

“Kürt tabanından çıkan siyasetçilere baktığımızda siyasi alandan çıkmadıklarını görüyoruz. Yani demokratik bir şekilde ortaya çıkmamışlar. İsyanlarda, işte çatışmalarda sivrilen kişiler olmuş ancak Demirtaş doğrudan siyaset alanında ortaya çıktı ve sivrildi. 90'lı yıllardan bugüne kadar birçok aktör, Kürt  fenomeni ortaya çıktı, birçok isim sayabiliriz ancak ilk kez bir lider ortaya çıkıyor. Bu da Selahattin Demirtaş’ın farklılığıdır ve bunun altı çiziliyor.”

Amedspor: Kürtler yeni araçlarla kendilerini tanıtmak istiyor

Amedspor’a gösterilen kitlesel desteğin ne anlama geldiğini de yorumlayan Roj Girasun, “Amedspor Kürt siyasetinde yeni bir Fenomen olacak, öyle görülüyor. Kürtler yeni alternatiflerle, yeni araçlarla kendilerini tanıtmak istiyor. Amedspor’a burada yeni bir araç. Eskiden Kürtler kendilerini sadece siyasi alanında siyaset aracıyla gösteriyorlardı şimdi siyaset Amedspor formuyla kendisini gösteriyor” dedi.