Prof. Dr. Özer: Yeni bir barış süreci ancak AK Parti ile MHP ayrılırsa başlayabilir
Erbil (Rûdaw) - Prof. Dr. Ahmet Özer, yeni bir barış süreci ihtimaline ilişkin, "AK Parti ile MHP ayrılırsa yeni bir süreç başlayabilir. Ancak MHP'yle bu mümkün değil” dedi.
Özer, 2015'teki barış sürecinin de “Rojava’ nedeniyle bittiğini ifade ederek, "AK Parti iktidarı Rojava ve Güney Kürdistan Kürtlerini düşman değil dost olarak görmelidir” diye konuştu.
Prof. Dr. Ahmet Özer, Rudaw 15.00 bülteninde Hêvidar Zana'nın sorularını yanıtladı.
"DEM Parti'nin uzlaşma koşulları var"
Özer, AK Parti ile DEM Parti arasında yeni bir uzlaşı ihtimali olup olmadığına dair “Bu ijtimal var ancak DEM Parti'nin sorunları var. Öncelikle kazandıkları belediyelere kayyım atanıyor. Van'da, Mardin'de, Diyarbakır'da ve diğer yerlerde yaşanan bu sorunları çözmek istiyorlar. İkincisi, 'Kobani kumpas davası' olarak adlandırılan, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yargılandığı davalar var. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tahliye edilmeleri gerektiğini söyledi ancak AİHM'in kararı uygulanmadı. Üçüncüsü Dem Parti Kürt sorununun çözülmesini istiyor.”
"AK Parti 22 yıldır Kürt sorununu çözemedi"
DEM Parti'nin İstanbul'da aday çıkardığını hatırlatan Özer, şöyle devam etti:
"Görünen o ki İstanbul seçimlerine güçlü bir şekilde asılırlarsa CHP'nin işi zorlaşacak. Bu da demek oluyor ki Murat Kurum'un işi kolaylaşıyor. Kürt sorunu konusunda artık devleti kim yönetiyorsa onu çözecek güç odur. AK Parti 22 yıldır bunu çözemedi. 2015 yılında bu sorun bir kenara bırakıldı. 7-8 yıldır savaş var, cenazeler geliyor, halk bıkmış, barış istiyor. Umarız 1 Nisan'dan sonra böyle bir şey çıkar."
"MHP'yle çözüm olmaz"
DEM Parti'nin bu durumu nedeniyle yeni bir çözüm sürecinin önünün açılmadığını belirten Özer, bunun nedenini ise şöyle değerlendirdi:
“MHP AK Parti'nin müttefiki. MHP ırkçıdır ve Kürt sorununun çözülmesini istemiyor. Kürtlerin dilini ve varlığını reddediyor. Baskı politikası uyguluyo ve AK Parti'ye hiçbir şey yaptırmıyor. MHP, AK Parti ile dost olduğu sürece hiçbir şeyin çözüleceğini düşünmüyorum. Dolayısıyla genel seçime 4 yıl var. Seçim sonrasında AK Parti'nin MHP'den ayrılması halinde çözüm süreci yeniden gündeme gelebilir. Bu süreç 2013'ten 2015'e kadar devam etti. Halk huzur içindeydi, fiyatlarda böyle bir artış olmadı, enflasyon yüksek değildi. Bunlar kesilince savaş başladı ve enflasyon yeniden gündeme geldi."
"AK Parti ve MHP, DEM Parti'nin CHP ile dost olmasına izin vermiyor"
Prof. Dr. Ahmet Özer değerlendirmelerine şöyle devam etti:
"AK Parti ve MHP, DEM Parti'nin CHP ile dost olmasına izin vermiyor. DEM, CHP ile işbirliği yaparsa İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Bursa ve Balıkesir belediyelerini kazanacak. Bu kez CHP’nin işi zorlaşır. Bu nedenlerle DEM ile CHP arasındaki ilişkiyi bozmak istiyorlar. DEM Partisi İstanbul'daki adaylarını açıkladı ancak diğer illerde henüz netlik kazanmadı. CHP ile DEM arasında görüşmeler olacağına inanıyorum."
Özer, son olarak 2015'teki barış sürecine de değindi ve şöyle devam etti:
"Asıl mesele Rojava'dır. Bana göre 2015'teki barış süreci bundan dolayı zarar gördü. İktidardaki AK Parti, Rojava Kürtlerini ve Güney Kürtlerini düşman olarak değil dost olarak görmelidir. Sorun bu şekilde çözülürse Türkiye Kürtleri de kendi sorununu çözecektir. Demokrasinin ve barışın gelmesi için büyük bir temel atılacaktır."