Cumartesi Anneleri bu hafta 12 Eylül kayıplarının akıbetini sordu

11-09-2021
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi - Cumartesi Anneleri, kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin bulunup yargılanması talebiyle her hafta gerçekleştirdikleri eylemlerinin 859’uncusunda bir araya geldi.

Pandemi nedeniyle online yapılan oturumda 12 Eylül 1980 askeri darbesi sırasında kaybedilenler anıldı.

Bugünkü oturumda 1980 ve 1989 yılında İstanbul Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü ile Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde katledildikleri belirtilen Hayrettin Eren ile Nurettin Öztürk anlatıldı.

858. hafta basın açıklamasını Nihat Aydoğan’ın kızı Nejbir Aydoğan okudu. Aydoğan şunları söyledi: “Kars’ta Cemil Kırbayır ve Mahmut Kaya, Bingöl’de Hüseyin Morsümbül, Ankara’da Nurettin Öztürk, Yalova’da Zeki Altunbaş, İstanbul’da Hayrettin Eren, Nurettin Yedigöl, Süleyman Cihan, Mustafa Hayrullahoğlu ve Maksut Tepeli 12 Eylül işkencehanelerinde kaybedildiler. Süleyman Cihan’ın işkence ile öldürülen bedenine 3 ay sonra Mustafa Hayrullahoğlu’nun işkence ile öldürülen bedenine 5 ay sonra ‘kimliği meçhul kişi’ olarak gömüldükleri kimsesizler mezarlığında ulaşıldı. Diğerlerinin mezarları ise hala gizleniyor. 12 Eylül rejiminde Antep’te Veysel Güney, İzmir’de İlyas Has idam edildi. Onların bedenleri ailelerine teslim edilmedi, mezar yerleri açıklanmadı. İlyas Has’ın mezarına 28 yıl sonra ulaşılabildi. Veysel Güney’in mezarı ise hala gizleniyor.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli