Akkuyu Nükleer inşaatında firmalar arasında ihtilaf: Proje takvimi etkilenebilir

11-08-2022
Rûdaw
Etiketler Akkuyu Nükleer Santral İnşaat Rusya
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında yaşanan sorunlar hakkında, sözleşmenin feshinin gündeme gelebileceği ve proje takviminin etkilenebileceği bilgisini paylaştı. Bakan Dönmez, "Tabii bu tip tek taraflı işlemlerin idari, mali, hukuki yansımaları olabilir. Dolayısıyla proje takvimini de etkileyebilir. O açıdan girişimlerimizi devam ettiriyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk oldu.

Rusya ile yapılan doğal gaz ödemelerinde ruble ile ticaret konusunun Erdoğan-Putin görüşmesinde ele alındığını ifade eden Dönmez, “Bu konu liderler arasında da teyit edildi. Transferlerde Türk lirasını da konuşuyoruz” diye konuştu.

Bakan Dönmez Akdeniz’e gönderilen sondaj gemisi hakkında ise, "Akdeniz'de 45-60 günlük süremiz var. Bu sürede sondajımızı tamamlayacağız. Keşif bulursak milletimizle müjdeyi paylaşacağız. Biz inanıyoruz, inşallah rabbim de yüzümüze güler" dedi.

Bakan Dönmez, "Yörükler-1 kuyusuna gönderdik. Ki o kuyu Gazi Paşa’ya 55 km mesafede. Biz Akdeniz’de 3-4 yıldır sürekli sismik araştırmalar yapıyoruz bir yerde bu sismik araştırmalarla yer altının filmini çekiyoruz. alınan veriler uzmanlar tarafından detaylı analiz ediliyor. Jeolojik analizler yapılıyor. Bunların yorumlanması gerekiyor. Sonra da lokasyon belirleniyor. Karadeniz’deki keşfimiz de bizim bu teknik yorumlamalar da dahil keşfe kadar geçen süreç tamamen bizim insan kaynağımızla oldu. Burada da aynı şekilde değerlendirmeler yapıldı. 4-5 alternatif yer vardı fakat burası üzerinde karar kılındı. Önümüzde 45-60 günlük bir süre var. Bu süre içerisinde sondajımızı tamamlayacağız sonunda da bir keşif yakalarsak müjdeyi vatandaşlarımızla paylaşacağız. Biz inanıyoruz, inşallah rabbim de yüzümüze güler” ifadelerini kullandı.

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında yaşanan sorunlara da değinen Bakan Dönmez, “20 bine yakın Türk çalışıyor; insan kaynağımızın ve yüklenicinin mağdur olması kırmızı çizgimiz” dedi.

İki firma arasında ihtilaf yaşandığını ve Temmuz ayı başında ihtilafla ilgili bakanlığa bilgi verildiğini ifade eden Dönmez şu bilgileri paylaştı:

"Türkiye'ni mega projelerinden biri. Neredeyse 60 yıllık hayalimizi gerçekleştirmek üzereyiz. 2010 yılında Rusya ile varılan anlaşma gereği bu çalışma başladı. Proje devam ediyor. Proje yap-işlet modeliyle gidiyor. Yani projenin sahibi Rusya Federasyonu'na ait burada kurulmuş olan Akkuyu Enerji Santrali. Proje yönetimi alanda ilgili standartlara yönelik takip etmesi tek başına başarılabilecek bir şey değil. Birçok yüklenici ile çalışılıyor. En büyük yüklenici de Rus ve Türk firmasının yarı yarıya ortak olarak kurduğu bir firmadır. İki-üç yıldır da alanda ilerlemeler gayet iyiydi. Ancak son bir ayda aralarında yaşanan bir ihtilaf var. Konu bize intikal eder etmez, Temmuz’un başı gibi intikal etmişti, biz hemen aradaki problemleri çözmek için bazı girişimlerde bulunduk. Böyle büyük projelerde sahada zaman zaman ihtilaflar olabilir, idari ve mali anlamda. Maalesef aşılamadı o sorunlar. Biz girişimlerimizi hala devam ettiriyoruz. En son Sayın Cumhurbaşkanımızın Soçi'de Sayın Putin'le görüşmesinde de bu konu gündeme geldi. Çünkü biliyorsunuz bu her iki liderin de kamuoyuna taahhüdü söz konusu. Burada bizim önceliklerimiz nedir? Projede herhangi bir aksamaya kesinlikle müsaade edemeyiz. İkincisi burada son birkaç yılda ciddi bir yerli tecrübe kazanılmış oldu. Keza buralarda projede 25 bine yakın insan çalışıyor, bunun neredeyse 20 bini de Türk vatandaşı. İnsan kaynağımızın orada mağdur olması, yüklenicinin mağdur olması bizim kırmızı çizgilerimiz arasında.”

Sözleşmenin feshinin gündeme gelebileceği ve proje takviminin etkilenebileceği bilgisini paylaşan Bakan Dönmez, "Tabii bu tip tek taraflı işlemlerin idari, mali, hukuki yansımaları olabilir. Dolayısıyla proje takvimini de etkileyebilir. O açıdan girişimlerimizi devam ettiriyoruz” diye konuştu.

“Karadeniz gazı gelecek yıl kullanılacak”

Türkiye'nin Karadeniz’deki sondaj çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Dönmez, "Karadeniz'in 2200 metre altında bir enerji üssü kuruyoruz. 120 kilometrelik derin deniz boru döşeme işlemi tamamladı. 50 kilometrelik kısım kaldı" bilgisini aktardı.

Bakan Dönmez, "Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde, mart ayı çerisinde bu gazı karada yakmış olacağız BOTAŞ da bu gazı kendi sistemine bağlaması için boru sistemi çalışmasını sürdürüyor" dedi,.

Bakan Dönmez, doğal gaz ödemelerinde ruble ile ticaret yapılacak olmasına ilişkin gelen soruya, "Bu konu liderler arasında da teyit edildi. Transferlerde Türk lirasını da konuşuyoruz" diye yanıt verdi.

“Avrupa’yı zor bir kış bekliyor”

Dünyadaki enerji krizi hakkında Avrupa’yı zor bir kışın beklediğini belirten Bakan Dönmez, Türkiye ile ilgili ise şunları söyledi:

"Türkiye'ye gelince biz bu yaptırımlarla ilgili olarak alınan kararları uygulamayacağımızı işin başından beri söylemiştik. Bizim Rusya ile devam eden bir kontratımız var. Azerbaycan ve İran'la devam eden bir kontratımız var. Onlarla temas halindeyiz. Hatta gerekirse bir miktar atış da yapılabilir şeklinde. Yine LNC kontratlarımız var. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 59-60 milyar metreküp doğalgaz tüketimi gerçekleştirdik. Bu yıl da aynı oranda tüketim gerçekleştirileceğini düşünüyoruz. Tabii bu doğalgaz tarafında mevsimsel değişkenlikler de talebi etkiler. BOTAŞ'ın elinde geçtiğimiz yıllara göre bir veri var. Buna göre tedarik planlaması yapıyoruz. Tedarikçiler sevkiyat planına uydukları takdirde herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak. Bugün itibarıyla Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi'nde doluluk oranımız yüzde 87. Hedefimiz eylülde tamamını doldurmak. Tuz gölü depolama tesisimiz tamamen dolu."

İlk anlaşma 2010 yılında imzalandı

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu NGS'ye ilişkin anlaşma 2010'da Rusya ile imzalanmıştı.

Her biri 1200 megavatlık 4 reaktörle toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak santralin ilk ünitesinin Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılının kutlanacağı 2023'te devreye alınması planlanıyor.

Sıfır emisyonla, çevreye zararlı sera gazı salımı yapılmadan, kesintisiz elektrik üretilebilecek santralin 60 yıl olarak öngörülen işletme ömrünün 20 yıl daha uzatılma imkanı bulunuyor.

Yaklaşık 20 milyar dolarlık maliyetiyle ülkede tek kalemde yapılan en büyük yatırımlardan olan Akkuyu NGS'nin üretimi, Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılayacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli