Abdüllatif Şener: Erdoğan’ın MHP ile hareket etmesi Kürt faktörünü engelleyecektir

11-07-2018
Rûdaw
Abdullatif Şener
Abdullatif Şener
Etiketler Abdullatif Şener Erdoğan yeni Kabine Kürt MHP
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile bir süre daha uyumlu gitme ihtiyacı duyuduğunu ifade ederek, “Bu sayın cumhurbaşkanın hesaplarında Kürt faktörünün ağırlık olarak yer almasını engelleyecek bir durumdur” dedi.

 

Abdullatif Şener, Türkiye’de kurulan yeni sistemin ilk kabinesini Rûdaw’a değerlendirdi.

 

“Kabineye doğrudan MHP’nin gölgesi olan bir kabine gözüyle de bakmıyorum” diyen Şener, şunları söyledi:

 

“Çünkü çok pragmatik hesaplarla oluşturulmuş bir kabineye benziyor. Bu prgamatik hesaplarda sayın Erdoğan’ın belirleyeci olduğu kesindir. Çünkü bizzat kendisi belirliyor bakanları. Bu kabineye eski bildiğimiz ‘’bakanlar kurulu’ anlamını yüklemek de yanlış. Artık kabine üylerinin kendi bürokratları atama yetkileri de yoktur. Onun ötesinde kabinenin ortak politikalar belirleme yetkisi yoktur, ortak  kararnameler diye bir konu yoktur. O kabine eski bildiğimiz bakanlar kurulu değil.”

 

Bakanların çok fazla yetkili olmadığın ifade eden CHP milletvekili, şu ifadeleri kullandı:

 

“Cumhurbaşkanı istediği zaman oturtturur istemediği zaman yerinden kaldırır. İçlerinde biraz MHP’ye yakın isimler olabilir. Çünkü daha önce Hakimler  ve Savcılar Kurulu’nu atarken de bir iki isim almıştı. Burda da bir iki isim vardı. Ama genel olarak baktığımızda sayın Erdoğan’ın talimatlarını hızla yerine getirecek bir kabinedir.”

 

CHP’li vekil “Kabine, ekonomi ve Kürt sorunu gibi mevcut sorunlara yeterli mi” sorusuna, şu değerlendirmede bulundu:

 

“Bu kabinede öyle bir nitelik yok zaten, Kabinenin politikalarını belirleyecek tek başına sayın Erdoğan’dır.

 

Onun kafasında ne varsa hesaplarında ne varsa, bundan sonraki siyasi gelişmeler ona göre şekillenecektir. Kabineyi tartışmak, şu bakan var öbür bakan var. Bu kabine şöyle bir niteliğe sahiptir diye yorumlar yapmak. Hükümet üzerine bir takım felsefeler geliştirmek. Bence sağlıklı değildir.

 

Bu bakanların hiçbiri bizim bildiğimiz bakanlarda değildir. Bunların hepsi bir anlamda bakancıktır ve cumhurbaşkanının sekreteri konumunda insanlardır. Kendi memurlarını atayaman bürokratlarını tayin edemeyen bakanlara bakan diyemezsin. Kendi memurlarını tayin edemeyen politika belirleyemez zaten.

 

Onun için politikalar ne olur dediğinizde, acaba sayın Erdoğan’ın gelecekele ilgili hesaplarında kurgularında neler var diye düşünmek lazım.”

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir süre daha MHP ile hareket etmek istediğini dile getiren Abdüllatif Şener, şöyle devam etti:

 

“MHP ile birlikte hareket etmiş olmak ona bir cumhurbaşkanlığı seçimi kazandırmıştır. Kürt politikasına karşı tamamıyla karşıt bir tavır sergilemiş olmasına rağmen bu cumhurbaşkanlığını almıştır, üstelik Kürt oylarını da almıştır.


Zannediyorum ki gelecekte, gelecek dönemlerle ilgili olarak, sayın cumhurbaşkanın hesaplarında Kürt faktörünün ağırlık olarak yer almasını engelleyecek bir durumdur. Ama MHP ile daha uyumlu gitme ihtiyacı duyacaktır.


Ama bu sürdürülebilir bir şey olduğunu söylemek de zor. Çünkü Türkiye’de gündem sürekli değişiyor. Olaylar sürekli dönemeçlere uğruyor. Muhtemeldir ki zaman zaman müteffiklerini değiştirebilir. Ama değiştirdiği zaman da mutlak süretle kendi hesabını yapacaktır. Yani bundan sonra sayın Erdoğan’ın sadece bireysel hesapları vardır. Bu bireysel hesaplarını ve dengelerini korumak neyi gerektiriyorsa onu yapacaktır.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli