Habur’a kadar hızlı tren

10-12-2014
İnan Gedik
Etiketler Habur hızlı tren
A+ A-

Ankara (Rûdaw) – Türkiye’de, “Ankara-Konya ve Ankara-Eskişehir-İstanbul arasında sefere başlayan yüksek hızlı trenin Habur’a kadar uzanacak olması bölgede heyecan yarattı.

 

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, Ulukışla-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep-Şanlıurfa- Mardin-Nusaybin güzergahına uzayacak koridorun ilk halkası olma özelliğini taşıyan Konya ile Karaman hattında çalışmalar iki aşamada gerçekleştirilecek.

 

İlk olarak trenin 2'nci hattı kullanıma açılacak. 2015 yılı içerisinde açılması beklenen hattın yanısıra geri kalan kısım ise 2018 yılına kadar bitirilecek.

   

Şırnak’ın Silopi ilçesinde bulunan Habur Sınır Kapısı, Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan tek ticari kapısı. Aynı zamanda Ortadoğu ülkelerinin de karayoluyla Türkiye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştığı tek nokta.

 

Kürdistan Bölgesi’yle Türkiye arasındaki sınır kapısından yılda 1 milyonun üzerinde ticari araç geçiş yapıyor. Hızlı trenin açılmasıyla birlikte bölge ekonomisinin canlanacağı belirtiliyor.

  

Rûdaw’a konuşan Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Mahmut Odabaşı, böyle bir gelişmeyi beklemediklerini ve öngörmediklerini belirterek “Bu çok güzel bir şey olur” dedi. Habur Sınır Kapısı’nın bölgenin en önemli ticari gelir kaynağı olduğunu belirten Odabaşı, şunları söyledi:

 

“Hızlı trenin sınır kapısına kadar gelmesi hem bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sunar hem de Irak Kürdistan bölgesini buraya daha çok yaklaştırır. İşbirliğimiz daha çor artar. Çok güzel bir gelişme.”

 

Rûdaw’a konuşan Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş ise, her türlü ulaşım ağının bölgeye ulaşmasını ve bu ağların kalitesinin artırılmasını son derece olumlu bulduklarını belirterek, “Bölgenin kalkınması ulaşımdan geçer. Böyle bir şey her şeyle katkı sunar. Birlik ve beraberlik olur” dedi.

 

Sınırdan günde 3 bin 500 - 4 bin arasında bir araç giriş çıkışı yaşandığı bilgisini veren Geliş, bunun için ulaşımın rahatlaması gerektiğini söyledi.

 

Geliş, “Biz hükümetle otobanın sınıra kadar uzanmasını ve yapılacak yeni bir köprüyle bölgenin ulaşımının rahatlamasını istemiştik. Yeni köprü yapılmaya başladı. Böylece ulaşım daha rahat sağlanacak. Ancak bu son proje bunların hepsinden daha önemli. Bu mega projenin yapılması dört gözle bekliyoruz” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli