TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 10 Kasım Perşembe

Birgün: ŞİMDİ NE DEĞİŞECEK?

 

Trump İslamofobik dilinden çark edecek. Suudi Arabistan’ın ABD’de yatırımı olan en büyük Müslüman ülke olduğu unutulmamalı. ABD’yi, asla dışında tutamayacağı Ortadoğu’da Müslüman müttefikleriyle güven tazelemek zorunda

 

Donald Trump’ın başkan olması halinde ABD’nin İkinci Dünya Savaşı sonrası pozisyonunda bir değişiklik olacağı korkusunu duyanlar, bu korkularının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini kısa süre içinde öğrenecekler. Çünkü söz konusu savaş sonrası dünya düzeni ABD için onlarca yıl güvenlik ve refah anlamına geldi. Trump, seçim kampanyası sırasında bu pozisyona razı olmanın ABD’yi gerilettiğini söyledi sürekli. Ülkesinin ticaret anlaşmalarını seçilmesi halinde tanımayacağını söylemesi, Batı ülkelerinin dış politikada ABD’nin dostu olmadığını dile getirmesi birçok çevrede korku yarattı.


İngiltere’nin eski ABD Büyükelçisi Sir Christopher Meyer, Trump için “tırnaklarını NATO’nun tabutuna geçirebilir” demişti. Trump sık sık ABD’nin NATO bütçesine katkısını fazla bulduğunu, bu ödemeyi yapmayacağını duyurmuştu. İngiliz iş çevrelerinin sesi olan Financial Times gazetesinin ekonomisti Martin Wolf, Trump’ın kazanmasının Batı’nın kaybı olacağını söylemişti. Trump’ın seçilmesiyle durumun kötüye gidebileceğini, bunun da “küresel ekonomide” bir durgunluğa yol açacağını düşünen Wolf, 30’ların ekonomik krizine dönülebileceğini de ileri sürüyordu.

 

 

 

 

Cumhuriyet: KÜRESEL ŞAŞKINLIK

 

ABD’de nefes nefese geçen başkanlık yarışında zafer Cumhuriyetçi Trump’ın oldu. Trump zaferini kutlarken Demokratlara oy verenler büyük hayal kırıklığı yaşadı. Kamuoyu araştırma şirketleri de medya da yanıldı

 

ABD’de mültimilyarder emlak- TV kralı Donald Trump’ın ırkçı, cinsiyet ayrımcısı, İslam karşıtı söylemiyle yakaladığı popülist dalganın etksiyle başkanlık seçimini kazanması, tüm dünyayı şoke etti. Hem ABD hem uluslararası kamuoyu “bildiğimiz dünyanın sonu geldi” tepkisini verdi. Oy kullananlarla yapılan anketler ise seçmenin yüzde 40’ının değişim istediğini, yüzde 70’inin hükümetin işleyişinden mutsuz olduğunu, bu kesim içinden yüzde 25’in hükümete öfkeli olduğunu ortaya koydu. Sonuç da daha önce hiçbir hükümet görevi üstlenmemiş, siyasi doğruculuktan nasiplenmemiş, adaylığını yaptığı Cumhuriyetçi Parti’nin bile dışladığı Trump’ın (70) tarihi zaferi oldu.

 

Demokrat Parti’nin adayı olan eski first lady, senatör ve dışişleri bakanı Hillary Clinton ise Whitewater’dan Lewinsky skandallarına, Wall Street’ten alınan paralardan Clinton Vakfı’ndaki yolsuzluklara, Irak işgaline destekten Libya ve Suriye savaşlarının müsebbipliğine, ABD’nin Trablus Büyükelçisi’nin öldürülmesine dair bilgileri örtbas etmekten göreviyle ilgili yüz binlerce yazışmayı kişisel e-posta hesabından yapmaya uzanan binbir skandalın üzerindeki yükünü atamadı.

 

Obama, çok sert karşı kampanya yürüttüğü Trump’ı dün telefonla arayarak tebrik etti ve geçiş sürecini konuşmak üzere bugün Beyaz Saray’a davet etti.

 

 

 

 

Sabah: TRUMP KAZANDI İADE YOLU AÇILDI

 

Trump'ın kampanya sürecindeki tavrı, terörist Gülen'in iadesi umudunu da artırdı. Nitekim Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile birlikte geçtiğimiz günlerde ABD'de temaslarda bulunan heyete değerledirme yapan ABD'li yetkililer, "Clinton ile zor ama Trump muhtemelen Gülen'i deport (sınırdışı) eder" demişti. Bakan Bozdağ, geçen ay ABD'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Bozdağ'a Adalet Bakanlığı bürokratları, TBMM Adalet Komisyonu'nun AK Parti'li, CHP'li ve MHP'li üyeleri de eşlik etti. Bozdağ, teröristbaşı Gülen'in iadesi konusunda ABD'li mevkidaşı başta olmak üzere bir dizi resmi görüşme yaptı. Görüşmelerde ABD tarafı da, 2 başkan adayını kıyaslayarak, şu tespitte bumlundu: "Clinton'ın kazanması durumunda Gülen ile iade ya da sınır dışı etme beklenemez. Ama Trump Gülen'ı taşımak istemez. İade olmasa bile muhtemelen Gülen deport (sınırdışı) eder."



Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde 15 Temmuz darbe girişiminin başarısızlığa uğramasından övgüyle bahsederek, "Darbe girişiminin ilk saatlerinde her şeyin sona ermiş gibi göründüğünü, ancak birdenbire inanılmaz bir şeyin yaşandığını ve kazanının halk olduğunu" ifade etmişti.

 

 

 

 

Yeni Şafak: DÜNYA TERS KÖŞE

 

Yanlı anketlerin, dev şirketlerin, medyanın ve Hollywood'un baskısına rağmen ABD seçim sandığından Donald Trump çıktı. 228'e karşı 279 delegeye ulaşan Cumhuriyetçi Trump, Demokrat rakibi Clinton'ı açık ara mağlup etti. Balkon konuşmasında Trump, "Tüm uluslarla iyi geçineceğiz" dedi.

 

ABD'de yapılan başkanlık seçimi Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın kesin zaferiyle sonuçlandı. Demokratların adayı Hillary Clinton'un kazanacağına ilişkin aylardır yayınlanan anketler ve yoğun medya propagandasına rağmen ABD'liler sandıkta 'Trump' dedi. 279 delegeye ulaşarak 45. ABD Başkanı olan Trump'ı Hillary Clinton ve Barack Obama da arayarak tebrik etti. Clinton'ın delege sayısı 228'de kaldı. ABD seçimlerinde adaylardan birinin başkan olabilmesi için 538 seçici kurul delegesinden 270'ini garantilemesi gerekiyor. Clinton'un yüzde 47,2 oyuna karşılık yüzde 48 oranında oy elde eden Trump, önümüzdeki 4 yıl boyunca başkanlık koltuğunda oturacak. Trump, 20 Ocak 2017'de yapılacak yemin töreninin ardından görevine başlayacak. Ülkede 58. başkanlık seçimleriyle birlikte 100 üyeli Senatonun 3'te 1'i (34 üye), 435 üyeli Temsilciler Meclisinin ise tamamı değişti. Senatoda Cumhuriyetçiler Demokratlara 52'ye 48 üstünlük sağlarken, Temsilciler Meclisinde ise Cumhuriyetçiler 240, Demokratlar ise 195 vekil sayısı elde etti.

 

 

 

 

Hürriyet: 78 YILLIK HASRET

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törenin adresi bu yıl değişti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi, adli yıl ve akademik yıl açılışlarının ardından anma törenine de ev sahipliği yapacak. İlk tören ise 09.05’te Anıtkabir’de.

 

Adli yıl ve akademik yıl açılışlarının yanı sıra hâkim ve savcıların kura töreninin de yapıldığı Cumhurbaşkanlığı Sarayı, bugün de Atatürk’ün ölümünün 78’inci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenine ev sahipliği yapacak. Son yıllarda Milli Kütüphane ve ATO Congresium’da düzenlenen anma törenleri bu yıl Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na alındı. Ankara’daki 10 Kasım törenleri kapsamında saat 09.05’te devlet erkanı Anıtkabir’de Atatürk’ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulunacak. 


Saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla tüm Türkiye’de de hayat duracak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, saygı duruşu sonrası Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayacak. Ankara’daki ikinci törenin adresi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi olacak. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere devlet erkanı Saray’daki Atatürk’ü anma törenine katılacak.