Urfa’da dehşet görüntüler: Tarikat evinde çocukları şişleyip zikir çektiler

10-10-2023
Ferdî Sak
Etiketler Tarikat Zikir Urfa Rubai Tarikatı Çocuk
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Urfa’nın Haliliye İlçesi’nde Rufai tarikatına ait olduğu öne sürülen bir tekkede çekilen görüntülerde yaşları 4 ila 8 arasında değişen çocukların karnına şiş sokulduğu görüldü. Görüntülerin tepki çekmesinin ardından tekke hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 

Haliliye İlçesi Sırrın Mahallesi’nde bulunan Rufai tarikatına ait bir tekkede kayda alınan görüntülerde, tarikat üyelerinin yaşları 4 ila 8 arasında değişen çocukların karnına şiş sokarak, zikir çekti.

Tef ve ilahi eşliğindeki şiş sokma görüntüleri sosyal medyada yayıldı.

Görüntülerin sosyal medya üzerinden paylaşılması üzerine İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şube Başkanı İsmail Tutal, yetkililerden harekete geçmelerini istedi.

Tutal, "Tarikat ismiyle yapıldığı söyleniyor. İster tarikat olsun ister olmasın önemli değil. Çocuk hakları uluslararası sözleşmeni imzalayan devletin gerçekten çocuk haklarına yönelik bu imzasının arkasında durması ve bu çocukları bu duruma düşürülmesine izin vermemesi gerekiyor. Bu bir insanlık suçudur ve gerçekten büyük bir suçtur" dedi.

Urfa’da tarikatlar faaliyetlerinin artması konusunda yetkililerin ve ilgili tarafların sessizliğine dikkat çeken Tutal, şöyle devam etti:

"Milletimiz ekonomik açıdan zayıf. Eğitim ve bilgi açısından eksiklikler var. Dolayısıyla bu çocuklar bu tarikatların eline düşüyor. Ellerine düştüklerinde, görüntülerden de görüldüğü gibi, insanlar gerçekten vicdan ve akıl açısından çok büyük acılar çekiyorlar. Bunu eleştiriyoruz. Aslında iktidar tarikatlara dokunmuyor. Neden çünkü yeniden iktidar olabilmek için tarikatları kendi etraflarında tutuyorlar. Onları bir güç olarak kendi yanlarına çekip koyuyorlar ve bu yüzden başarılı olamıyorlar."

Urfa Barosu suç duyurusunda bulundu

Öte yandan Urfa Barosu’ndan yapılan açıklamada “İlimizde; bir tarikata ait tekkede ‘zikir’ adı altında basına yansıyan görüntüleri Şanlıurfa Barosu olarak hassasiyetle takip etmekteyiz. Çocukların toplumun en önemli yapı taşı ve geleceği olduğu gerçeği düşünüldüğünde onların her türlü olumsuzluklardan uzak, sağlıklı ve iyi bir yaşam sürdürebilmeleri adına söz konusu tarikata ait görüntüler hakkında baromuz tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur” denildi.

Bakanlıktan açıklama

Görüntülerin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, “4-5 yaşındaki çocuklara şiş batırdılar" başlıklı haberlere konu olan çocukların devlet korumasına alındığını bildirdi.

Bakanlık tarafından olaya karışan şahıslarla ilgili suç duyurusunda bulunulduğu bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yapılan incelemeler neticesinde haberlere ve paylaşımlara konu olan çocuklar devlet koruması altına alınmıştır. Koruma altına alınan çocuklara yönelik uygun hizmet modelleri uzman personelimiz tarafından yürütülmektedir. Çocukların üstün yararı ilkesince söz konusu görüntülerle ilgili Şanlıurfa Sulh Ceza Hakimliğine erişim engelleme talebinde bulunulmuştur. Bakanlığımız davaya müdahil olarak suçluların en ağır cezayı alması için hukuki sürecin en yakın takipçisi olacak."

Rufai Tarikatı

Sünni bir tarikat olan Rufai tarikatı, 12. yüzyılda Şeyh Ahmed Bin Ali Rufai tarafından Irak'ta kuruldu.

Tarikat daha sonra Mısır, Türkiye, Suriye, Kürdistan ve Batı Asya ile Balkan ülkelerinin bir kısmına yayıldı.

Tarikatın şeyhleri ve liderleri her perşembe günü bir araya gelerek zikir adına vücutlarının farklı yerlerine mızrak, kılıç, bıçak ve şişlerle delip zikir yapıyor. Çoğu zaman zikri seanslarına götürülen çocuklar da bu uygulamalara maruz kalıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: AA

Kuşadası’nda evleri yangına yakın olan vatandaşlara tahliye çağrısı

İzmir’in Selçuk ilçe Pamucak mevkiinde başlayan orman yangını Aydın’ın Kuşadası ilçesine sıçradı. Kuşadası’nın Bayraklı Dede Mahallesi’nde orman alanına yakın ikamet eden vatandaşlardan, yetkililer tarafından yapılan uyarılarla can güvenlikleri nedeniyle konutlarını boşaltmaları istendi.