Doktor ve sağlık çalışanları neden Türkiye’yi terk ediyor?
Diyarbakır (Rûdaw) – Özellikle son yıllarda doktor ve hekimler çeşitli nedenlerle Türkiye'den göç ediyor. Diyarbakır’da da mesleğini yurt dışında devam ettirmek isteyen doktorların sayısı epey fazla.
Türk Tabipleri Birliği verilerine göre, son 10 yılda Türkiye’den ayrılan hekim sayısı katlanarak arttı. 2022 yılının ilk 8 ayında bin 683 hekim yurtdışına yerleşti, 2012 yılında bu sayı yalnızca 59’du.
Türkiye’de pandemi nedeniyle doktorların işten ayrılması yasaklandı. 1 Temmuz'da yasağın kaldırılmasının ardından 10 binden fazla doktorun işini bıraktığı, bazılarının emekli olduğu, bazılarının özel hastanelere gittiği ve bir kısmının da Türkiye'yi terk ettiği belirtiliyor.
Diyarbakır'da da ekonomik kriz ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları nedeniyle yurt dışına gitmeye hazırlanan çok sayıda doktor, şimdi değişik kurslarda İngilizce ve Almanca öğreniyor.
Doktor Evin Bahar Toy ve eşi Ahmet Toy, Almanya'ya gitmeye hazırlanan çok sayıda doktordan ikisi.
Evin Bahar Toy, “Türkiye'de kimse artık bu işi yapmak istemiyor. Gerçekten de doktorluk yapılamıyor. Arkadaşlarımın yüzde 50'si şimdi dili öğreniyor. Yüzde 20'si gitti” diyor ve ekliyor:
“Bu kararı 5 yılı aşkın bir süredir aldık. Daha özgür ve huzurlu bir yaşam için, oğlumuz Robin'in daha rahat büyümesi için. Para veya başka bir nedenle değil. Yani, daha güzel bir araba ya da daha fazla para almak için gitmek istemiyoruz. Aslında kimse yerini ve ülkesini terk etmek istemez. Gün geçtikçe kötüleşen bazı durumlar var. Mesela biz kendimizi rahat ifade edemiyoruz, Kürtler olarak da özgür bir hayat yaşayamıyoruz."
Doktor Ahmet Oy da, artan şiddet olaylarına dikkati çekerek, "İçinde bulunduğumuz şartlar insanları bu yola zorluyor. Ailelerimiz her zaman yanımızda değiller ama gün geçtikçe durumumuzun farkındalar. Nöbete gittiğimizde bize bir şey olup olmadığını soruyorlar. Çünkü tehdit edildiğimizi biliyorlar. Örneğin çok fazla şiddet olayı var" diye belirtiyor.
2020'de 947, 2021'de ise bin 405 hekim, Türk Tabipleri Birliği'nden "İyi Hal" belgesi alıp yurtdışına yerleşti.
Rûdaw’a konuşan doktorlar, problemin tamamen sağlık sisteminin yönetilememesinden kaynaklandığını, sağlık çalışanlarının öldürülmekten korktuğunu söyledi.
Çalışma koşulları ve özlük haklarının gün geçtikçe kötüye gittiğini ve doktorların ekonomik koşullarının iyileştirilemediğini belirten hekimler, sağlık çalışanlarının bu nedenle yurt dışına çıkmayı tercih ettiğini söyledi.
Doktorların özel hastanelere nakli de devlet hastanelerinde çalışan diğer doktorların üzerindeki yükü artırmış durumda. Sağlık sendikalarına göre bu nedenle sağlık kalitesi hastanelerde kötü seviyeye düşmüş ve her doktor günde 100 hasta ile ilgilenmek zorunda. Ayrıca ilaç yetersizliğinden dolayı hastalar randevu alamıyor ve bu nedenle gerekli tedavileri zamanında yapılamıyor.
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Şiyar Güldiken de, "Diyelim ki bir hasta bir sonraki fizik tedavi seansı için randevu alamıyor. Vatandaş ne yapsın, yani bu sistem, bu bakanlar ne diyor, ne konuşuyorlar? Türkiye'de yaklaşık 650 bin doktor ve hemşire var ama 83 milyon vatandaş var. Bu mevcut sisteme göre 650 bin değil bir milyon 650 bin olsa yine yeterli değil. Neden? Çünkü bu sistem yanlış yönetiliyor” dedi.
Yaşanan tüm bu olumsuzluklar, sağlık çalışanların motivasyonlarını kaybetmelerinde önemli faktörler olarak gösteriliyor.