Deprem uzmanı İstanbul'un en sağlam yerlerini açıkladı
Haber Merkezi - Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da meydana gelebilecek depremde yüksek risk taşıyan ilçelerini sıraladı.
Bir haber kanalına konuk olan Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise "Öncelikle şu ilçe yıkılacaktır, bu ilçe sağlamdır" gibi tespitlerin çok tehlikeli olduğunu belirterek, "Sağlam evler yapılarak dirençli kentler yaratabiliriz" dedi.
Ersoy, şu ifadeleri kullandı:
"Mesela Kadıköy'ü hiç etkilenmeyecektir demek çok yanlış bir şey. Kadıköy'de bir Kurbağalı dere var ki çevresindeki binalar kötü zemin üzerine inşa edilmiştir. Bunlar etkilenebilir. Maltepe'nin yarısı kötü zemin olarak kabul edebileceğimiz sahile yakın olan kesim.
"Türkiye'nin en sağlam kayaları"
Ama Maltepe'nin hepsini riskli göstermek yanlış E-5'in üstü çok çok sağlam yer. Daha doğrusu, Avrupa Yakası'nın da Haliç'ten öte şu kısımlar hatta buradan Başakşehir'e kadar olan kısımlar Türkiye'nin en sağlam kayaları.
Bakın İstanbul'un demiyorum. Türkiye'nin en sağlam kayaları. Anadolu Yakası'nda üstte çürümüş bir zemin var. Bu zemini dikkat almazsanız, kaya üzerinde bina yapmıyorsunuz. Çürük zemin üzerinde yapıyorsunuz. Yani detaylar var. O bakımdan bu tür haritalar görsel olarak biraz faydalı ama detayda boğulduğunuz zaman vatandaşı etkiliyor.”
"Dere yataklarının üzerindeki yapı stokları tehlikeli"
“İstanbul'un her yerindeki dere yataklarının üzerindeki yapı stokları tehlikeli. Hem sel hem deprem bakımından en tehlikeli yerler” diyen Ersoy, “İstanbul'daki yapı stoğundaki yüksek binalar henüz depreme karşı sınav vermedi. Yüksek binalar iki şeyden etkilenir uzak depremlerden Bursa'daki Eskişehir'deki daha uzak bir yerdeki büyük bir deprem gökdelenleri ciddi şekilde sınava tabii tutabilir. Daha biz onları yaşamadık” diye konuştu.
Ersoy, “Adalar'ın hemen güneyinden geçen bir fay hattı var. Güney kolları da var. Biz hep Marmara Denizi'nin içerisinden geçen Kuzey Anadolu Fayı'nın ana kolunu konuşuyoruz. Ama güneyde de faylar var” dedi.
“İstanbul'un bir de çifte deprem oluşturma karakteri var”
Depremin günü, süresi ve büyüklüğünün önceden bilinemediğini vurgulayan Ersoy, “Fakat olasılık hesaplarına baktığımızda 99'da denildi ki 30 yıl içinde yüzde 65 olasılıkla 7'den büyük bir deprem olacak. Bu geçerli. Süre giderek kısalıyor. 7'yi geçecek her deprem bizi çok etkileyecek. En kötü senaryo 7,5 büyüklüğündeki deprem.
İstanbul'un bir de çifte deprem oluşturma karakteri var. 1 yıl içinde 2 tane 7 büyüklüğünde deprem oluşturma karakteri var. Geçmişte bunun örnekleri var 1912'de 1766'da örnekler var. 99'da Kocaeli ardından 3 ay sonra Düzce'de oldu” ifadelerini kullandı.