Türkiye’de 900 ilaç piyasada bulunamıyor
Ankara (Rûdaw) - Türkiye’de yaşanan ilaç krizi gittikçe derinleşiyor. Ekonomik kriz ve dövizdeki artış nedeniyle ilaç sektörü de büyük bir krizle karşı karşıya. Türkiye’de ilaçların yüzde 55'i yurt dışından ihraç edildiği ve ilaç fiyatları Euro üzerinden hesaplandığı için eczacı odaları ilaç fiyatlarına yüzde 75 zam talep ediyor.
Türkiye'de yaklaşık 900 ilaç bulunamıyor. Özellikle kanser ve tansiyon hastaları…
Diyabet ve göz ilaçları da dahil olmak üzere piyasada 900 civarında ilaç bulunamıyor. Hastalar bazı ilaçları bulmak için eczane eczane dolaşıyor.
Tansiyon hastası Elife Polat, "Şimdi her şey çok zor. İlaçlar çok pahalı. Hele kanser hastaları. Allah yardımcıları olsun” dedi.
Durdane Çelik ise "İlaç eksikliğinden dolayı çok sıkıntı çekiyoruz. Tansiyon ve kalp ilaçlarımızı alamıyoruz. Durumumuz kötü” diyor.
En son Şubat 2022'de ilaç fiyatları yüzde 37 artırıldı. Ama şu an haziranda 1 euro 17,50 lira civarında, bu yüzden eczacı odaları yüzde 75 zam talep ediyor.
Ankara Eczacılar Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül, değişime ihtiyaç olduğunu belirterek, “İlaç fiyatlarını belirleyen kararnamenin değiştirilmesini istiyoruz. Çünkü dövizin değeri artıyor. Eczacılar olarak daha çok kazanalım diye değil, zarar etmemek için… İlaç fiyatları yılda bir kez değil dört kez düzenlenmelidir” dedi.
Türkiye'de 27 bin civarında eczane var. Yüksek maliyetler ve bazı ilaçların bulunamaması nedeniyle eczanelerin durumu daha da kötüleşiyor.
Eczacı Burak Yıldız, ilaç bulunamadığı için hastaların sıkıntı çektiğini belirterek, "Artık ilaç firmaları, zam yapılmadığı için ilaç göndermiyor. Hastalarımızın çoğu bu durumdan muzdarip. İlaç bulamıyoruz. Eczanelerde de durum iyi değil. Çünkü elektrik, su, kira ve diğer maliyetler çok arttı. Ancak ilacın fiyatı yeterli değil” dedi.
Türkiye ilacın yüzde 55'ini yabancı ülkelerden ihraç ediyor ve ilacın değeri dolar ve euro üzerinden hesaplanıyor. İlaç fiyatlarına zam yapılırsa 4 ayda ikinci kez zam yapılmış olacak.