İstanbul (Rûdaw) – Türkiye’de hastanelerde randevu bulamama sorunu gittikçe büyüyor.
Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yurttaşların sağlık kuruluşlarında sağlık hizmeti almak için randevu bulamama sorununu kamu hastanelerinin başarısı nedeniyle başvurunun fazla olmasına bağlamış, “Artık vatandaşlarımız, sağlık sorunlarında kamu hastanelerimize müracaat ediyor. Başarı, kamu hastanelerine yönelişi her geçen gün artırmaktadır” demişti.
Randevu sorununda randevusuna gelmeyen yurttaşları sorumlu tutan Koca, geçen yıl 23 milyon kişinin aldığı randevulardan en az birine gelmediğini bir kez daha vurgulamış ve hastane randevusunun bir gece önce onaylanmasını gerektiren onaylı randevu sistemine, pazartesi başlanacağını açıklamıştı.
İstanbul Tabip Odası da paylaştığı bir fotoda 10 dakikada 3-4 randevunun verildiğini ve iki dakikada bir hastanın muayene edildiğini duyurmuştu.
Sendikalar ve sağlık kurumları da bu sistemin sağlık çalışanlarına şiddeti tetiklediğini belirterek çözüm bulunmasını istedi.
“Çok zor oluyor”
Rûdaw’a konuşan vatandaşlardan Vahap Er, randevu bulamama konusunda “Kanser onkoloji sıkıntılı. Çok zor oluyor. Fizik-tedavi için zor oluyor. Açık söylemek gerekirse tanıdığımız bir görevli varsa buluyoruz ama o da bir ayı buluyor” dedi.
Serap Yanar ise konuya görüşünü açıklayarak “Bir aydır bekliyorum. Yeni muayene oldum. 15 gün de tahlil bekleyeceğim. Randevu bulursak tekrar gelip baktıracağız” dedi.
“Defalarca dile getirdik”
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) yöneticisi Abuzer Aslan da sağlık konusunda devlet politikalarını hatırlatarak doktor göçüne dikkat çekti.
Aslan, “Dünya ortalamasında bir hastayı muayene süresi 20 dakikadır. Defalarca dile getirdik. Yaşam kalitesi düşüyor. Biz burada şiddete maruz kalmadan insanca çalışma koşullarının yaratılarak insanlara hizmet etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“3 dakikada bir hangi doktor muayene edebilir?”
Vartan Altunkaya ise “3 dakikada bir hangi doktor muayene edebilir? Doktorlara yazık değil mi? Yazık günah, üzülüyorum” dedi.
Türkiye’de her sene sağlık sistemindeki mevcut şartlar nedeniyle Avrupa ülkelerine gidiyor.
Türk Tabipleri Birliği’nin verilerine göre 2023 yılında 3 bin 25 doktor “iyi hal belgesi” alarak yurt dışına gitti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın