Haber Merkezi - İstanbul'daki yangın riski, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı. Uzmanlar, olası 7 ve üzeri büyüklüğündeki bir depremin, kentteki 500 doğalgaz kutusunda aynı anda yangın çıkmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Bolu’daki Kartalkaya Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, İstanbul’un yangın riski üzerine kapsamlı bir toplantı düzenledi.
Komisyona bilgi veren İstanbul Üniversitesi akademisyenleri Dr. Ali Derdar Gültek ve Dr. Uğur Emre Temelli, İstanbul’un olası büyük bir depremde yalnızca yapısal yıkımlarla değil, büyük çaplı yangınlarla da karşı karşıya kalabileceğini belirtti.
“500 doğalgaz kutusunda aynı anda yangın çıkabilir”
Dr. Gültek, İstanbul'da 7 ve üzeri büyüklükteki bir depremin yaklaşık 500 doğalgaz kutusunda eş zamanlı yangın başlatma ihtimali olduğunu açıkladı.
Gültek, bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda büyük can ve mal kaybı yaşanabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, 1999 Marmara Depremi’nden sonra bu riskin fark edilerek çeşitli önlemler alındığını vurguladı.
Binalardaki yangın güvenliği eksiklikleri
Dr. Gültek, birçok binada yangın güvenliği sistemlerinin bakımının yapılmadığını, bazı binalarda ise bu sistemlerin varlığından bile habersiz olunduğunu belirtti.
Özellikle, Şişli, Maslak ve İkitelli gibi yoğun yerleşim alanlarında İstanbul İtfaiyesi ile ortak projeler yürütüldüğünü ifade etti.
Tarihi yarımada ve ahşap yapılar: Büyük tehdit
Yangın riski açısından İstanbul'un Tarihi Yarımada bölgesinin de büyük bir tehlike oluşturduğunu söyleyen Gültek, burada bulunan yoğun ahşap yapı stoğunun büyük bir yangın riskine yol açabileceğini belirtti.
Bu risklerin simülasyonlarla Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaya konduğunu aktardı.
Sanayi alanlarındaki hazırlıksızlık
Dr. Gültek, büyük sanayi alanlarında da yangına karşı ciddi bir hazırlık eksikliği olduğunu belirtti.
Özellikle 60 büyük fabrikada yapılan çalışmalarda, çoğu fabrikanın yangın duvarına sahip olmadığını ve algılama sistemlerinin bozuk olduğunu vurguladı.
Tarihi yapılar için yeni tedbirler gerekli
Dr. Uğur Emre Temelli ise, tarihi yapıların çok fonksiyonlu kullanımı nedeniyle yangın yükünün arttığını ve bu binalarda çıkan yangınların kontrol altına alınmasının oldukça zor olduğunu ifade etti.
Ayrıca, Türkiye'de ulusal bir yangın veri sisteminin kurulmasının ve mevcut yangın yönetmeliğinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Komisyonda, yangın güvenliği koordinasyon merkezi ve ulusal yangın laboratuvarının kurulması gerektiği vurgulandı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın