“Bahçeli AYM’yi hedef gösterdi”
Türkiye, yeni bir darbe teşebbüsüyle karşı karşıyadır. Bugüne kadar AİHM kararlarının tanınmaması, yargının siyasete müdahalesinin çok sayıda örneğini hep birlikte görmüştük. Siyasi iktidar tarafından desteklenen bu tutum, Türkiye'de yargı eliyle siyasete müdahalenin zeminini güçlendirmiştir. İktidar ortağı Bahçeli'nin her hafta, parti grup toplantısında HDP’nin kapatılması başta olmak üzere, birçok konuda AYM’yi hedef göstermesi bu yargı darbesinin aynı zamanda yolunu açan söylemlerini de oluşturmuştur. Yargıda milliyetçi, ulusalcı, ırkçı, iktidar güdümlü kadrolaşma ve bu kadroların cesaretlendirilmesi, bugünkü hukuk faciasının asıl gerekçesidir. Açıktır ki ortaya çıkan bu hukuk faciasının baş sorumlusu, AKP-MHP ittifakıdır. Bu ittifak, hukuk ve adaleti çıkarları uğruna ortadan kaldırmıştır. Dün yapılan suç duyurusuyla dünya hukuk tarihinin kara sayfalarına, bir hukuk faciası daha eklenmiştir. HDP’nin kapatılma davasında hukuk dışına çıkan, AİHM'in emsal kararlarını tanımayan ve kapatma davasını siyasi bir şova dönüştüren Yargıtay’ın siyasi iktidar ve ortağı tarafından cesaretlendirilmesi, dünkü hukuk faciasının ön habercisiydi.
“Nitekim bu zihniyet darbeye teşebbüs etmiştir”
Binlerce siyasetçi arkadaşımıza verilen adaletsiz ve hukuksuz cezaları onayan, bu cezaları onadıkça siyasi iktidar tarafından sırtı sıvazlanan Yargıtay, yedi yıllık tutukluk süresini dolduran siyasetçi arkadaşlarımız Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Leyla Güven şahsında onlarca arkadaşımızı ısrarla rehin tutmaktadır. Yargıtay’ı darbe teşebbüsüne iten ve cesaretlendiren AKP-MHP iktidarının kendisidir. İktidarın küçük ortağı yemiyor, içmiyor ‘AYM kapatılmalıdır’ diyor. Maalesef kimse de ona, ‘Senin bu yaptığın, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüstür’ demiyor. Biz buradan bunu diyoruz. Oysa bu ifadeler, ‘Faşist, popülist bir rejimi test edeceğiz’ demenin aslında bir itirafıydı. Kobani Kumpas Davası gibi, Kürt ve muhalif siyasetçilere, Kürt gazetecilere, Kürt kadın aktivistlerine, halkın hakkını ve hukukunu arayanlara, insan hakları savunucularına, aydınlara, yazarlara, çizerlere elbette ki Gezi protestocularına yönelik açılan davalarda ‘faşizmin hukuku’ diye niteleyebileceğimiz anlayışın bir kez daha kendisini dışa vurduğunu gördük. Bu anlayış, yurttaşları hakkın öznesi olarak değil, bir düşman olarak görüyor. Nitekim bu zihniyet, dün aleni bir biçimde darbeye teşebbüs etmiştir.
“Hiçbirimiz güvende değiliz”
Ülke hukukunun en üst kurumuna bu kadar rahat tehdit varsa hiçbirimiz güvende değiliz. Kimsenin sessiz kalma hakkı yoktur. Ülkenin geleceği söz konusudur. Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya dönük, bu kadar açık ve rahat ifadelerde bulunmak aslında topluma savaş açmaktır, toplumu kökten yok saymaktır. Bu darbeci dile, zihniyete, bu darbeci şovenizme ‘dur’ denilmelidir. İktidar, dokunduğu her şeyi çürüten, yozlaştıran bir konumdadır. Durumun bu hale gelmesinde iktidarın pratiklerinin katkı sunduğunu belirtmek istiyorum.
“Yargıtay, anayasal düzene açık bir şekilde baş kaldırmıştır”
Geldiğimiz noktada, artık tuz kokmuştur. Anayasayı ortadan kaldırma süreci, özü itibarıyla Türkiye’de demokratik siyaset ve hak aramayı kapatma sürecidir. Yargıtay, anayasal düzene açık bir şekilde baş kaldırmıştır. Yargıtay'ın bu tutumu, ‘Biz demokrasiye inanmıyoruz. Anayasal düzeni reddediyoruz’ demenin aynı zamanda bir itirafıdır. Bu başkaldırı ve darbe teşebbüsüne karşı, AİHM ve AYM kararlarının bir an önce uygulanması gerekiyor. Bu durumun gelişmediği her an, ülkede istikrarsızlık ve kurumsal çürüme derinleşerek devam edecektir. Kurduğumuz her sözden, yaptığımız her politik faaliyetten anayasal suç bulanlara karşı, bugün bütün toplumu savunuyoruz. Çünkü gerçek suç işleyenlerin kim olduğu ortadadır. Demokrasi nefretiyle dolup taşanların, ‘devlet biziz’ sanılarıyla yatıp kalkanların varacağı son durak, toplumun haklarını ortadan kaldırmaktır.
“Meclis Başkanlığı’nı tutum almaya çağırıyoruz”
Gelin, hep birlikte yargının siyasi darbelerine, hukuksuzluklara ve kurumsal çürümeye son verelim, diyoruz. Gelin, hep birlikte hukuk sistemini, anayasayı ve yasaları yeniden ele alıp bu ülkede adaleti, demokrasiyi ve barışı tesis edelim diyoruz. Cumhuriyeti demokratikleştirip darbeci anlayışlardan sonsuza dek kurtaralım çağrımızı yeniliyoruz. Yine Meclis’i, Meclis Başkanlığı’nı bu darbe teşebbüsüne karşı tutum almaya çağırıyoruz.”