Erdoğan: Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kuruldu

09-11-2022
Etiketler Alevi Cumhurbaşkanı Erdoğan
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın Resmî Gazete’de yayımlanarak kurulduğunu duyurdu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Başkan Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Alevi-Bektaşi vatandaşlarımız ile cemevlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığımız Resmî Gazete'de yayımlanarak kuruldu. Demokratikleşme reformlarımızdan bir tanesi olan bu adım ülkemize ve Alevi-Bektaşi kardeşlerimize hayırlı olsun.”

Alevi kurumlarından tepki

Türkiye’de bir süredir “Alevilik” ile ilgili düzenlemelere dair tartışmalar çerçevesinde AK Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan 21 maddelik torba kanun teklifinde yer alan düzenleme, Alevi kurumların tüm itirazlarına rağmen dün Meclis komisyon görüşmelerinde ‘kültür’ ifadesiyle kabul edildi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde kabul edilen yasa teklifinin yetersiz olduğunu savunan yedi Alevi kurumu, “Torba yasa değil, eşit yurttaşlık istiyoruz” çağrısıyla dün Meclis’in Çankaya kapısında bir araya geldi.

 Polisin engellemesiyle karşılaşan Alevi örgütleri temsilcilerinin Meclis önünde açıklama yapmasına izin verilmedi.

"Torba yasa değil, eşit yurttaşlık istiyoruz” çağrısıyla Meclis önünde yapılmak istenen açıklamayı destekleyenler arasında, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Demokratik Alevi Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri bulunuyor.

Yaşanan arbedenin ardından polis grubun Ayrancı Pazarı’ndan Meclis Parkı’na yürümesine izin verdi. Sloganlar eşliğinde yürüyüşün ardından Alevi örgütü temsilcileri Meclis Parkı’nda bir araya geldi. Alevi kurumu üyeleri, alkışlar eşliğinde “Aleviyiz haklıyız kazanacağız” “Aleviler vardır Alevilik haktır” “İnançlara özgürlük halklara kardeşlik” sloganları attı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın aralarında bulunduğu 20’ye yakın CHP milletvekili Alevilerin yürüyüşüne destek verdi. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç’un yer aldığı 10’a yakın HDP’li milletvekilinin yanı sıra TİP milletvekilleri Barış Atay ve Ahmet Şık da Meclis önündeki eyleme katıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli