Çekişmeli CHP İstanbul İl Kongresi’nde neler yaşandı?

09-10-2023
Ömer Sönmez
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler CHP İstanbul Kongre Özgür Çelik
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Kongresi’nde başkanlık yarışını “değişim” kanadı olarak adlandırılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel'in desteklediği Özgür Çelik kazandı. Kongrede gerginlik ve verilen mesajlar ön plana çıktı.

CHP 14-28 Mayıs seçimlerinde elde edilen sonuçların ardından 38. Olağan İstanbul İl Kongresi’ni Haliç Kongre Merkezi’nde düzenledi.

CHP’nin 4-5 Kasım’da yapılacak 38. Olağan Kurultayı öncesi partideki dengeler açısından önemli görülen İstanbul İl Kongresi büyük çekişmeye sahne oldu.

Seçimde CHP Genel Merkezi'nin desteğini arkasına alan Cemal Canpolat ile değişimcilerin adayı olarak nitelenen Özgür Çelik yarıştı.

Kongrenin başında Canan Kaftancıoğlu konuşma yaparken yuhalanırken, İmamoğlu’nu konuşurken de “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganları atıldı.

Rûdaw’a konuşan delegelerden Ladise Has, “Her ne kadar iki aday olsa da kongrenin sonunda her iki adayın da kol kola çıkacağına dair bir umudum var” dedi.

Kongre’de yapılan seçimlerde Özgür Çelik 342, Cemal Canpolat ise 310 oy aldı.

CHP Ümraniye İlçe Başkanı Hakan Kızılelma, “Bu işarette değişim, gelişim ve yenileşme vardır. Partinin kendi içindeki öz evlatları da bunları yapabilecek kapasite ve kabiliyettedir” dedi.

Muhalefetin ittifak olması gerektiğine dikkati çeken delegelerden Erbil Uçar da “Hepsinin birbirine ihtiyacı var. HDP’nin de CHP’nin de. Mecburen ittifak olacaklar” diye konuştu.

CHP 38. Olağan Kurultayı’na katılacak 1200 delegeden 196’sı İstanbul’dan gelecek. Dolayısıyla İstanbul’daki delegelerin, 4-5 Kasım tarihinde düzenlenecek kurultayda önemli bir ağırlığı olacak.

CHP Genel Başkan Adayı Orsan Öymen, “Partideki oligarşik yapının kırılması ve tüm üyelerinin bu karar verme sürecine katılması gerekiyor” dedi.

Öymen, Kürtçe ana dilinde eğitim hakkında ise, “Türkiye’nin üniter yapısına aykırı olduğu için Kürtçe ana dilinde eğitime karşıyız” diye konuştu.

Kongrede CHP PM üyesi ve Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da bir konuşma yaptı. Tanrıkulu, “Kürt ve insan hakları savunucusu olduğu için” partisinin kendisine sahip çıkmadığını söyledi.

“İnsan haklarına sahip çıktığım için yaşam hakkına sahip çıktığım için birçok tehdit aldım” diyen Tanrıkulu, “Yaşamıma dönük de tehdit aldım. Bana dönük yapılan tehditler, inanın buradan Diyarbakır’a yol olur ama vız gelir tırıs gider bunu da bilin. Serzenişlerim var onu da söyleyeceğim” ifadelerini kullandı.

31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerde hem iktidar hem de muhalefet açısından en kritik büyükşehrin İstanbul olacağı düşünülüyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli