Diyarbakır’da ‘9 Ekim’ yürüyüşü: 50 kişi gözaltına alındı

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır’da HDP öncülüğünde yapılmak istenen yürüyüş polis tarafından engellendi. Aralarında HDP Diyarbakır İl eş başkanlarının olduğu yaklaşık 5 kişi gözaltına alındı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) öncülüğünde, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve diğer derneklerin katılımı ile PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1988’de Suriye’den çıkmasıyla başlayan sürecin 24’üncü yıldönümü vesilesiyle Diyarbakır’da “Özgürlüğe Yürüyoruz” sloganıyla bi yürüyüş gerçekleştirildi.

Yürüyüş öncesinde bölgede yoğun önlem alındı, çok sayıda çevik kuvvet ekibi konuşlandırdı.

Diyarbakır E Tipi Cezaevi bölgesinde bir araya gelen grubun önü Emek Caddesi’nde polis tarafından kesildi. Çevik kuvvet ekipleri aralarında milletvekillerinin de olduğu kitleyi çembere aldı.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Dersim Dağ, milletvekilleri Erdal Aydemir ve İmam Taşçıer ile HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz ve beraberindeki grup burada oturma eylemi başlattı.

Burada HDP Diyarbakır İl Başkanları Zeyat Ceylan ve Gülistan Atasoy ile DBP Diyarbakır İl Başkanı Hayretin Altun’un da aralarında olduğu en yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Ülkede anayasa kalmadı, bu ülkede kanun içinde eylem ve etkinlik yapılamıyor. AKP-MHP iktidarı yasadışı ve illegal yöntemlerle insanlarımızı baskı altına almaya çalışıyorlar. Mafya ülkede cirit atılıyorken, doğa talan ediliyorken, cezaevleri kan ağlıyorken, uluslararası komployu protesto etmek yasak” diyerek tepki gösterdi.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de, “Bu abluka Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun özetidir. Uluslararası komploda parmağı olan herkesi şiddetle kınıyoruz. Komplo bugün tecritle, krizlerle devam ettiğini görüyoruz. Tecritle, işkenceyle bu halka da zulüm ediliyor. Sayın Abdullah Öcalan’ın krizlere tek çözümdür. Kürt sorununun çözümü de demokrasi ve barışın inşasının yolu da İmralı’dan geçiyor. Sayın Abdullah Öcalan bu krizlere büyük bir şanstır. Bu sürdükçe krizler derinleşecektir” şeklinde konuştu.

Yürüyüş açıklamaların ardından sona erdi.