Analiz: Erdoğan daha fazla yol almaya istekli

Haber Merkezi – MEE’de yayınlanan analizde, Erdoğan’ın 2023’te düzenlenecek seçimlere yönelik attığı adımlara değinilerek “Erdoğan’ın tüm bu ekonomik ve siyasi sorunlar arasında seçimleri kazanıp kazanmayacağını kestirmek oldukça zor. Fakat kesin olan bir şey var. Erdoğan yaratıcı olmaya ve elinden geleni yapmaya devam ederken muhalefet ise halen birlik ve stratejiden yoksun bir durumda” ifadelerine yer verildi.

Londra merkezli Middle East Eye’ın (MEE) Türkiye muhabiri Ragıp Soylu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaklaşan seçimlere yönelik stratejileri ve attığı adımlara yönelik bir yazı kaleme aldı.

Analizinde yıl içinde Türk Lirası’ndaki değer kaybına dikkat çeken Soylu, “Türkiye'de seçimlere 10 ay kalmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin ekonomik sıkıntılarına rağmen ‘mücadele etmeden’ iktidardan düşmeyeceğini gösteriyor. Türkiye’de Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 80'i aştı ve Türk lirası bu yıl içinde Dolar karşısında yüzde 27 değer kaybetti. Ancak hem bağımsız anketörlerin hem de AK Parti'nin yaptığı anketler, hükümetin son aylarda destek kazandığını gösteriyor. Seçmenler arasındaki değişen bu tavır, iktidar partisini bir sonraki seçimde galip geleceğine inandırdı” sözlerini kullandı.

Soylu yazısının devamında Erdoğan’ın ekonomiye yönelik attığı adımlar için şunları kaydetti:

“Başlangıçta Erdoğan'a şans vermeyen gözlemciler bile şimdi onun görevde kalabileceğine inanıyor. Cumhurbaşkanı, ‘şapkadan tavşan çıkarmasıyla’ ve seçim kampanyalarında gösterdiği başarılı performansla meşhur. Bu sefer tipik popülist kartı oynuyor: maaşlar ile sosyal yardımları artırmak ve toplumun farklı kesimleri arasında ilerlemeler sağlamak. 

Temmuz ayında Erdoğan asgari ücreti yüzde 30 artırarak ülkenin 30 milyonluk işgücünün neredeyse yarısını etkiledi. Ardından hükümeti, kamu çalışanlarının maaşlarını yaklaşık yüzde 42 oranında artırarak yaklaşık beş milyon kamu görevlisine yararlandırdı.

Ardından, Erdoğan hükümeti sağlık çalışanları için birtakım çalışma başlatırken öğrenci kredi borçlarındaki faizi sildirdi, ilk kez ev alacaklar için ucuz konut planı başlattı ve işletmeler için daha ucuz kredi sunan bir sistem sundu. Tüm bunlar belirli oy tabanlarını kendisine çekmek için.

Erdoğan, şu anda Türkiye'nin azalan Merkez Bankası rezervleri için Rusya'dan 7-10 milyar dolar bulurken cari açığı kapatmak adına Suudi Arabistan'dan 20 milyar dolar almak için uğraşıyor.”

Soylu ayrıca Erdoğan’ın enflasyon karşısında zor durumda olan halka yönelik sosyal yardımları artırdığını, yardım paketlerini açıkladığını, elektrik ve gaz fiyatlarının sübvanse edileceğini, faturalarını ödemeyenlere yönelik bir destek programının devreye sokulacağını ve EYT için kanun çıkarılacağını belirtti.

“İleride maaşlar ve sosyal yardımlar artacak, enflasyon daha az hissedilir olacak”

Öte yandan Türkiye’de yüksek enflasyona rağmen 2022’nin ikinci çeyreğinde yüzde 7.6’lık bir ilerleme kaydetti.

Soylu’nun aktardığına göre hükümete yakın kaynaklar, AK Parti’nin önümüzdeki yıl asgari ücretle çalışanların ve memurların maaşlarını artırmaya devam edeceğini söyledi. Ayrıca bir kaynak “İnsanlar enflasyona alışıyor ki kışın yavaşlayacak. Enflasyon ileriki zamanlarda çok daha az etki edecek.Bu adımlarla birlikte, insanlar finansal olarak çok daha rahat edecekler” sözleriyle durumu değerlendirdi.

Seçimlere 10 ay kaldığı hatırlatılan analizde, ayrıca muhalefetin olası adayı olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da birtakım hamlelerle kamuoyunun dikkatini çektiği kaydedildi.

“Elektrik faturaları, yurt sorunu, yüksek fiyatlar ve emeklilerin yaşadığı sorunları dile getiren Kılıçdaroğlu, hükümeti de adım atmaya zorladı.

Erdoğan’ın ‘O konuşur, ben yaparım’ demesi de aslında bu durumun bir itirafı mahiyetinde. Öte yandan Kılıçdaroğlu’ya olan ilginin de Erdoğan’ınkine yetiştiğini de not etmek gerek.”

Analizde ayrıca 6’lı masanın ortak aday bulma çabasına da değinilerek Kılıçdaroğlu ve muhalefetin içinde de bir ‘savaşın sözkonusu olduğu’, milliyetçilerin Erdoğan’a karşı HDP ile ittifak yapmadığı ve seçimlerin kazanılması adına hayati rolü olan HDP oylarını alma ihtimalini ortadan kaldırdığı belirtildi.

Öte yandan yazıda Erdoğan’ın bir ‘kendine güven sıçraması’ yaşadığı ve genelde CHP’ye ve sol partilere oy veren Alevilere yönelik adım attığı, cemevin ziyaret edip Alevilerin düzenlediği festivale katıldığı aktarıldı.

“Muhalefet ise halen birlik ve stratejiden yoksun bir durumda”

Analizin devamında muhalefet arasındaki strateji eksikliğine değinilirken Erdoğan’ın ise bir başka şans yakalamış olduğu kaydedildi:

“Erdoğan’ın tüm bu ekonomik ve siyasi sorunlar arasında seçimleri kazanıp kazanmayacağını kestirmek oldukça zor. Fakat kesin olan bir şey var. Erdoğan yaratıcı olmaya ve elinden geleni yapmaya devam ederken muhalefet ise halen birlik ve stratejiden yoksun bir durumda.

Avrupa'da enerji krizi nedeniyle yaşanacak bir felaket Erdoğan'a başka bir fırsat da verebilir.

Bu, Türk ekonomisine zarar verse de daha fazla turizmi ve Türk mallarına yönelik Avrupa talebini de artırabilir, ülkenin GSYİH büyümesini sürdürmesine yardımcı olabilir. Bu ise “kamusal alana para dökme” stratejisi için büyük bir nimet olacaktır.”