‘Diktatör’ nitelemesinden sonra Erdoğan ile Draghi arasında ilk görüşme

09-09-2021
Rûdaw
Etiketler Erdoğan Mario Draghi İtalya Diktatör
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Mario Draghi ile telefonda görüştü. İtalya Başbakanı Draghi geçen Nisan ayında Erdoğan'ı "diktatör" olarak nitelemişti. Görüşme bu nitelemeden 5 ay sonra gerçekleşti. Yapılan açıklamalara göre görüşme "verimli ve dostane" geçti.

Türkiye İletişim Başkanlığı'ndan konuya dair yapılan açıklamaya göre; Draghi'nin talebiyle gerçekleşen görüşmede, Türkiye-İtalya ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı.

Görüşmede Erdoğan, NATO müttefiki İtalya'dan, Türkiye'nin ilişkilere atfettiği öneme mütenasip karşılık görmeyi beklediklerini ifade etti. İtalya'nın Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesine ve üyelik sürecine yönelik ilkesel desteğinin güçlü şekilde devam edeceğine inandığını belirten Erdoğan, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerine bir an önce, ön koşulsuz başlanmasının, herkesin çıkarına olduğunu, 18 Mart Mutabakatı'nın da bütüncül bir şekilde güncellenmesinde zaruret bulunduğunu söyledi.

Libya da gündeme geldi

Erdoğan görüşmede ayrıca, Afganistan'ın Taliban'ın kontrolüne geçmesiyle sahada yeni bir durum oluştuğunu, insani yardımların ulaştırılması noktasında Taliban ile angajmanın sürdürülmesi gerektiğini, “aksi takdirde zaten üst seviyelere ulaşmış göç baskısının daha da artacağını” ifade etti.

Libya'da seçimlerin zamanında yapılmasını desteklediklerini belirten Erdoğan, Türkiye olarak Libya'nın talebi üzerine ve ikili anlaşmalar temelinde, meşru güvenlik güçlerine eğitim ve danışmanlık sağladıklarını vurguladı.

Draghi, Erdoğan'ı, dönem başkanlığını İtalya'nın yaptığı G-20'nin Ekim ayında Roma'da gerçekleştirilecek Liderler Zirvesi'ne davet etti.

İtalya: Libya'da sahadaki duruma odaklanıldı

Görüşmeye dair İtalya Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada da “Verimli ve dostane görüş alışverişinde, Afgan krizindeki en son gelişmeler ile bölgesel etkilerine ve uluslararası toplumun, G20 de dahil olmak üzere farklı mecralarda olası hareket tarzlarını ele almaya odaklanıldı" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Görüşmede ayrıca Libyalılar arasındaki siyasi sürece ve Libya'da sahadaki duruma odaklanıldı. Son olarak iki ülke arasındaki mükemmel ilişkiler ve tüm sektörlerde İtalyan-Türk ortaklığının daha da güçlendirilmesi hususları görüşüldü.

Ne olmuştu?

İtalya Başbakanı AB liderlerinin Türkiye ziyareti sırasında yaşanan protokol kriziyle ilgili bir soruya şu cevabı vermişti:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davranış şekline kesinlikle katılmıyorum, uygun olmadığını düşünüyorum. Komisyon Başkanı Von der Leyen'ın maruz kaldığı aşağılama beni çok üzdü. Fakat burada üzerinde durmamız gereken bir şey var: adını koyalım, bu 'diktatör' diyebileceğimiz kişilere ihtiyacımız da var. Görüş, fikir, davranış ve toplum vizyonu açısından farklılıklarımızı dile getirmekte açık olmalıyız, ama ülkemizin çıkarları için iş birliğine de hazır olmalıyız. Doğru dengeyi bulmalıyız."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli