Hakan Fidan açıkladı: Irak heyeti Türkiye’ye gidiyor

09-08-2024
Etiketler Hakan Fidan Irak Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi – Hakan Fidan, Irak ile Güvenlik Mekanizması'nın dördüncü toplantısına ilişkin "Önümüzdeki hafta bu grup bir araya gelecek. Irak'tan bakan arkadaşlar, Türkiye'den bakan arkadaşlar Dışişleri Bakanları'nın koordinasyonunda Türkiye'de toplanacaklar" diye konuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı İbrahimovic ile bir araya geldi.

İki bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Gazze’de süren savaşa ilişkin konuşan Fidan, “Bölgemizin daha fazla gerilime, yeni çatışmalara, yeni savaşlara tahammülü yok. İsrail'in mutlaka ama mutlaka durdurulması gerekiyor. İsrail'e şartsız destek verenlere İsrail'e sürekli silah sevkiyatı yapan ülkelere sesleniyorum: Gerilimi tırmandıranın kim olduğu apaçık ortada. Faturayı yanlış yere kesme alışkanlığından vazgeçin. Orta Doğu'da barış ve huzuru sağlamanın yolu İsrail'in çılgınlıklarını dizginlemekten geçiyor. İsrail'i kayıtsız şartsız destekleyenler Gazze'deki katliamın suç ortaklarıdır. Türkiye olarak biz, bölgemizde huzur ve barış istiyoruz. İsrail-Filistin ihtilafının iki devlet temelinde adil bir çözüme kavuşması için çabalıyoruz" dedi.

Somali ve Etiyopya arasında ilişkilere dair konuşan Fidan, “Somali ve Etiyopya bölgede bizim için iki değerli dost ve müttefik ülke. Bu iki ülkenin anlaşmazlıklar yüzünden, çözemedikleri diplomatik sorunlar yüzünden çok gergin bir noktaya ulaşmaları hiçbirimizin işine yaramıyor. Çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki hafta ikinci bir tur görüşme olmasını planlıyoruz” dedi.

"Irak ile ilişkilerimizi kurumsallaştırma faaliyetlerimiz devam ediyor"

Fidan Irak’tan bir heyetin Türkiye’ye gideceğini belirterek şunları söyledi:

“Irak ile devam eden ilişkilerimizi kurumsallaştırma faaliyetlerimiz devam ediyor. Burada da önemli adımlar attık. Cumhurbaşkanımızın ziyaretinden sonra imzalanan 27 anlaşmanın ardından iki ülke arasındaki üst düzey planlama grubunun çalışmaları devam ediyor.

Önümüzdeki hafta bu grup bir araya gelecek. Irak'tan bakan arkadaşlar, Türkiye'den bakan arkadaşlar Dışişleri Bakanları'nın koordinasyonunda Türkiye'de toplanacaklar.

İki ülke liderliğinin aldığı kararların enerjiden suya, sudan sağlığa, sağlıktan eğitime, terörle mücadeleden askeri güvenlik iş birliğine nasıl ilerlediğini teker teker gözden geçireceğiz."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli