Bakan açıkladı: İstanbul için özel deprem yasası geliyor
Haber Merkezi – Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüme ilişkin İstanbul'a özel bir yasası çıkarmayı hesapladıklarını açıkladı.
İstanbul'da medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Mehmet Özhaseki, 6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli deprem ve hasarlarının giderilmesi ile İstanbul'un depreme hazırlığı konusuna yoğunlaştıklarını söyledi.
İstanbul'u bir an önce depreme hazırlamaları gerektiğini vurgulayan Özhaseki, Bakanlık nezdinde sürdürülen bu çalışmalar kapsamında İstanbul'daki 39 ilçe belediyesini, Büyükşehir Belediyesini ve AFAD'ı davet edip toplantılar yapacaklarını dile getirdi.
Riskli olduğu söylenen 1,5 milyon civarında yapı var
Özhaseki, dört aşamalı bir plana sahip olduklarını ve bunlardan birincisinin kentsel dönüşüm çalışmaları olduğunu anlattı.
Riskli olduğu söylenen 1,5 milyon civarında yapı bulunduğunun altını çizen Özhaseki, 600 bininin de ilk etapta çok daha hasar görecek ve yıkılacak gibi gözüktüğünü, bundan dolayı bu çalışmaları daha hızlı hale getirmeleri gerektiğini vurguladı.
İstanbul'a özel kentsel dönüşüm yasa planı
Özhaseki, üçüncü aşamanın ise vatandaşların konutlarını yenilemesine destek veren "Yarısı Bizden Kampanyası" olduğunu söyledi.
Dördüncü aşamada yapmayı düşündüklerini aktaran Özhaseki, şöyle devam etti:
"İstanbul için özel bir yasa çıkarmayı hesaplıyoruz. Şu ana kadar 11 yıldır devam eden İstanbul'daki kentsel dönüşüm işinde ne tür engellerle karşılaşmışsak bunları bertaraf edecek, bir an önce işi hızlandıracak tedbirleri alıp bu yasayı da çıkarmak istiyoruz. Bakanlığımız liderliğinde başlayan bu toplantılara İstanbul'umuzdan bütün belediyelerimizi davet ettik. Büyükşehir de katılıyor. Türkiye'nin en iyi uzmanları bizde zaten, Bakanlık nezdinde. İstanbul'da da bu işe gönül veren veya bu işe kafa yoran, katkıda bulunmak isteyen kim varsa gelsin, orada söylesin ve bir yol haritasını netleştirelim. Sonra da gerekirse İstanbul için özel bir yasa çıkarıp bir an önce başlayalım."
“Gerekirse hızlı adımlar atarak, Mecliste sırf bu iş yasaları görüşebiliriz”
Burada düşünülen ve söylenen depremin altından kalkabilme ihtimalinin çok gözükmediğini, o yüzden hızlı davranmaları gerektiğini vurgulayan Özhaseki, "Gerekirse bu konuda hızlı adımlar atarak, Meclis çalışma döneminde değilse bile eğer takvim sıkışıksa yaz döneminde Meclisi başka işler için değil sırf bu iş için davet edip, bu yasaları görüşebiliriz. İnşallah yetiştiririz ve bir an önce başlarız diye de ümit ediyorum" dedi.
Özhaseki, İstanbul'un depreme hazırlanmasında veya kentsel dönüşümde Bakanlık, belediye ve vatandaş olmak üzere 3 paydaş bulunduğunu, İstanbul depreme hazırlanacaksa bir an önce hep birlikte bu işlerin üstesinden gelecek şekilde uğraşılması gerektiğini vurguladı.
"Yasayı sadece İstanbul ve çevresi için çıkarmayı düşünüyoruz"
Bakan Özhaseki, konuşmasının ardından medya kuruluşu temsilcilerinin sorularını cevapladı.
"Yasa sadece İstanbul ve depremin etkileyeceği Marmara Bölgesi'ni mi yoksa Türkiye genelini mi kapsayacak?" şeklindeki bir soruyu cevaplayan Özhaseki, "Bu yasayı sadece İstanbul ve çevresi için çıkarmayı düşünüyoruz. Çünkü buranın problemlerini biliyoruz. Karşımıza çıkan sorunları biliyoruz. Bu sorunları giderecek, işi hızlandırıcı mahiyette, birkaç kişinin belki komplekslerine olayı kurban etmeden en hızlı biçimde bu işi yapmak istiyoruz. O yüzden de İstanbul ve çevresine ait özel bir yasa olarak çıksın diye düşünüyoruz bunu" dedi.
Özhaseki, çıkarılması planlanan yasanın neleri kapsayacağına ilişkin ise eskiden bir binanın dönüşümü için yüzde 100 muvafakat gerektiğini, daha sonra bunun 3'te 2'ye kadar düşürüldüğünü fakat binada itiraz edenlerin bu işi tıkayıcı mahiyette çabaları olduğunu anlattı.
Bakan Özhaseki, "Yasal düzenleme çıktıktan sonra İstanbul'da kentsel dönüşüm ne kadar zamanda bitirilebilir?" sorusuna, "Allah izin verirse 5 sene içerisinde biz bunu tamamlayacağımızı düşünüyoruz." yanıtını verdi.
Özhaseki, "Kanal İstanbul Projesi ile milyonlarca insanın yaşadığı Avrupa Yakası'nı bir ada haline getirmek olası bir depremde tahliye, kaçış ve yardımı zora sokar mı?" sorusunu "Tam tersine daha da kolaylaştırır. Yeni bir su yolu açıyorsunuz orada. İstanbul'un rahatlatılması, biraz daha yoğunluğun giderilmesi her halükarda tahliye için en önemli sebep. Oradaki yapılacak olan çalışmaların da bir kısmının kentsel dönüşüm için kullanılıyor olması İstanbul'un en büyük avantajı olsa gerek" şeklinde cevapladı.