Başbakan Barzani'nin Türkiye ziyareti ne anlama geliyor?

Ankara (Rûdaw) - Siyasi yorumcular ve parti yetkilileri, Başbakan Neçirvan Barzani’nin Ankara ziyaretinin, iki taraf arasındaki ilişkilere olumlu yansıyacağı görüşündeler.

 

24 Haziran’da Türkiye Cumhurbaşkanlığına yeniden seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin ederek görevine başlayacak.

    

Recep Tayyip Erdoğan saat 16.30’da TBMM kürsüsünden yemin ederek görevine başlayacak. Erdoğan’ın yemin etmesiyle birlikte ülkede “cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine” resmen geçilmiş olacak.

 

Beştepe’de düzenlenecek törene 22 ülkeden başkan, 28 başbakan ve parlamento başkanı ile 6 uluslararası örgütün genel sekreteri katılacak.

 

Başbakan Neçirvan Barzani’de bugün Türkiye Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek resmi törene katılacak.

 
Siyasi yorumcular, yeni sürecin Kürdistan Bölgesi ile Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesinde uygun zemini oluşturacağı görüşündeler.

 

Konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Samsur, “Türkiye, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Bağdat ve Tahran’ın kontrolüne girmesini istemiyor. Türkiye bu nedenle ikili ilişkilerde dengeli bir politika sürdürmüştür” dedi.

 
Türk medyasında ise Neçirvan Barzani’nin ziyaretinin sürpriz olarak yorumladı.

 

MHP’nin eski Diyarbakır Teşkilat Sorumlusu Abdullah Arzakçı, gelişmeleri olumlu karşıladığını söyledi.

Abdullah Arzakçı, “MHP’nin atılan adımlardan fazla rahatsız olacağınız sanmıyorum. Çünkü MHP Cumhur İttifakı’nın içinde yer alarak, Sayın Cumhurbaşkanımıza yanında yer almıştır. MHP komşularımıza karşı düşmanlık güden bir parti değildir. MHP sınırlarlara saygı duyarak, komşularına düşmanlık beslemiyor” dedi.