Dersim’de 8 Mart coşkusu

09-03-2024
Ali Haydar Gözlü
Etiketler Dersim 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Sevda Karaca
A+ A-

Dersim (Rudaw) – Dersim Kadın Platformu, “Yoksulluğa eşitsizliğe şiddete ve savaşa karşı örgütlü mücadeleye” pankartı açarak yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Dersim Kadın Platformu üyeleri Sanat Sokağı'nda bir araya geldi.

Davul zurna eşliğinde halay çeken kadınlar daha sonra alkış ve sloganlarla Seyit Rıza Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Burada düzenlenen basın açıklamasında söz alan Platform üyesi Serap Kahraman 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne dair yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“8 Mart emeğimizin sömürüsüne, görünmez kılınmasına, ayrımcılığa; her türden baskıya ve şiddete karşı direnişi simgeleyen önemli bir mücadele günüdür. 8 Mart aynı zamanda kadınların 1857’de, öncesinde ve o zamandan bu yana patriarkal kapitalizme, eşitsizliğe, yoksulluğa, kadın emeğinin ve bedeninin değersizleştirilmesine karşı ancak örgütlü direnişle kazanım elde edebileceğinin açık bir göstergesidir.

Her geçen gün yoksullaşıyoruz, Türkiye’de ve dünyanın hemen her yerinde kadınlar büyük ölçüde herhangi bir sosyal güvence olmadan, kayıt dışı çalıştırılıyor, ‘ucuz emek gücü’ olarak görülüyor ve eşit değerde işe eşit ücretten yoksun bırakılıyor.

Kamusal hizmet kapsamında devletlerin sorumluluğunda olması gereken çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımı kadına yükleniyor. Kadınlar bu nedenle istihdamdan kopuyor ya da istihdam alanına giremiyor. Tüm bunlar hane içi emeğimizi görünmez kılıp, değersizleştiriyor.

Emeğimizin görünür ve değerli olmasını sağlamaya yönelik herhangi bir düzenleme de yapılmıyor. Kadınlar kamusal alandan, sosyal yaşamdan, üretimden uzaklaşmak zorunda bırakılıyor.”

Etkinliğe katılan Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca da kadının hayatın her alanında önemli bir yer kapladığına dikkat çekti.

Karaca, “Biz kadınlar emeğimize sahip çıkarız, kaybettiğimiz kız kardeşlerimizin hesabını sorarız,  cezaevlerine seslerimizi duyurmak için zılgıt çekeriz. Sadece kaybettiklerimizi değil, gelecekteki kız kardeşlerimize, kız çocuklarımıza ve aynı zamanda geleceği bizim mirasımızla yaratacak olan geleceğin kadınlarına da selam veriyoruz” şeklinde konuştu.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği basın açıklamasının ardından müzik etkinliği ile son buldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli