Haber Merkezi – Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi, Türkiye’de ayçiçek yağında arz sorununu başlattı. Alınan kararla Ayçiçek yağı ihracatı yasaklandı. Ayçiçek yağının yanı sıra soya yağı, ayçiçeği tohumu, aspir, pamuk tohumu yağları, rep, kolza ve hardal yağı, mısır yağı ve margarin ihracatı da durduruldu.
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, Türkiye iç pazarında ayçiçek yağında arz sorunu yaşanmasına neden oluyor. İç pazarda fiyat hareketlerini dizginlemek ve arz sorununu önlemek için ayçiçek ihracatı yasaklandı.
Türkiye Ticaret Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımladığı ‘Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ’i kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığınca ayçiçeği ve diğer yağ ihracatı yasakladı. Tebliğ kapsamında daha önce daha zeytinyağı, kırımızı mercimek ve fasulyeye ürünleri ihracatı da yasaklanmıştı.
Azak Denizi’ndeki gemiler harekete geçti
Öte yandan Azak Denizi’nde bekleyen Türkiye’ye ait gemilerin harekete geçtiği kaydedildi.
Rus tarafından gemilerde yapılan kontrollerden sonra gemilere izin verildiğini belirten sektör temsilcileri, tüm bu gelişmelere rağmen Kerç Boğazı’ndan henüz geçen gemilerin olmadığını ifade ediyor.
Erdoğan’ın pazartesi günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı telefon görüşmesinde Azak Denizi'nde bekletilen gemiler gündeme getirilmişti.
Putin'in gemilerin geçişine izin verilmesi talimatı vereceği aktarılmıştı.
“Uçak ve gemiler için olumlu yanıt aldık”
Rus mevkidaşı Şoygu ile görüşmesi konusunda açıklama yapan Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, Rusya ve Ukrayna'da bulunan gemilerin Türkiye'ye dönmesi için olumlu yanıt aldıklarını söyledi. Akar, "Ticaret gemilerimizin gelmesi konusunda gerekli güvenliği Rusya sağlayacak." ifadelerini kullandı.
Dünya’nın haberine göre ihracat yasağı getirilen ürünler şöyle:
- Soya yağı ve fraksiyonları (Sadece gıda amaçlı ihracat başvuruları)
- Ayçiçeği tohumu, aspir veya pamuk tohumu yağları ve bunların fraksiyonları
- Rep, kolza ve hardal yağı ve bunların fraksiyonları
- Mısır yağı ve fraksiyonları
- Margarin
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın