HÜDA PAR Batman Milletvekili Ramanlı: Kürtçe’ye sahip çıkmak siyaset üstü bir konudur

09-02-2024
Etiketler Seçil Erzan Fatih Terim Fonu Arda Turan HÜDA PAR Serkan Ramanlı Seçmeli Kürtçe ders
A+ A-

Haber Merkezi – HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı Kürtçe’nin siyaset üstü bir konu olduğunu belirterek tüm siyasetçilere Kürtçe’ye sahip çıkma çağrısında bulundu. Ramanlı, “Seçimler gelip geçicidir. Başarılı da olunur, yenilgiler de olur. Bunların telafisi mümkündür. Ancak dilin kaybolmasının bir telafisi yoktur” dedi.

Batman’da ve Diyarbakır’da HÜDA PAR öncülüğünde anadilde Kürtçe eğitimin önemine dikkat çekmek amacıyla ‘Dilimize sahip çıkıyoruz’ şiarıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe Kürt milli kıyafetleriyle katılan katılımcılar Kürtçe’ye sahip çıkılması çağrısı yaptı.

Batman’daki yürüyüş öncesi Rûdaw muhabiri Abdulselam Akıncı’ya konuşan Serkan Ramanlı şunları söyledi:

"MEB'den başvuru tarihini bir hafta uzatılmasını talep ettik"

“Her geçen gün dilimiz kayboluyor.  Çocuklarımız dillerini bilmiyorlar. Ebeveynler evde dillerini konuşmuyorlar. Bu bizim derin bir yaramız. Biz de bu konuyu gündemleştirmekte geç kaldık. Bu yıl Kürtçe seçmeli derslere dikkat çekmek amacıyla bir kampanya yürütme kararını 2 ay önce almıştık. Ancak kampanyalarımız Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) seçmeli derslere ilişkin başvuru tarihlerini geç açıklaması nedeniyle kampanyalar gecikti. Bu konuda bir dizi girişimlerimiz ve resmi görüşmelerimiz de oldu. MEB ile yaptığımız görüşmelerde toplumun duyarlı kılınması için bir haftanın yeterli olmadığını söyleyerek, son başvuru tarihinin uzatılmasını talep etti. Onlar da (MEB) bu hassasiyetinizi anlıyoruz, bir hafta uzatabiliriz dediler.

Bizim MEB’den edindiğimiz bilgilere göre son başvuru tarihi 19 Şubat’ta kadar uzatılacak. Şu ana kadar bu konuda resmi bir açıklama yapılmış değil. Ancak bugün veya Pazartesi günü açıklanmasını umuyoruz.”

HÜDA PAR tabanına ve seçmenlerine çocuklarını Kürtçe seçmeli dersleri tercih etmeleri için çağrıda bulundu. Bu çağrıların nasıl karşılık bulduğuna dair gelen soruya Ramanlı şu yanıtı verdi:

"Dilin kaybolmasının telafisi yoktur"

“Gerek siyasetçiler gerekse HEZ KURD, DIL KURD gibi sivil toplum örgütleri son iki yılda önemli çalışmalar yürüttü. Biz de diyoruz ki, tüm siyasetçiler hep birlikte bu konuya sahip çıksınlar. Bu partilerin işi değildir. Tüm Kürtleri ve Kürdistanlıları ilgilendiren bir konudur. Dolayısıyla hepimiz dilimize sahip çıkmalıyız. Bu siyaset üstü bir durumdur. Seçimler gelip geçicidir. Başarılı da olunur, yenilgiler de olur. Bunların telafisi mümkündür. Ancak dilin kaybolmasının bir telafisi yoktur.

Sizin aracılığınızla tüm milletimize, düşünceleri ne olursa olsun hangi partiye gönül vermiş olurlarsa olsunlar, dillerine sahip çıksınlar.”

"Herkes kendi rengiyle katılsın"

Diyarbakır ve Batman’daki yürüşlere katılanlara Kürt milli kıyafetleri ile gelmeleri çağrısı yaptıklarını dile getiren Serkan Ramanlı bu konuda ise şunları dile getirdi:

“Çünkü varlığımızı, kimliğimizi ayakta tutmalıyız ve dilimize de sahip çıkmalıyız. Bu sembolik bir yürüyüş olacak. Batman ve Diyarbakır halkının da Kürtlük bilinci yüksek. Her katılımcının kendi rengiyle yürüyüşte yer alacağına inanıyorum. Farklı düşünce, renkten ne kadar insan bu yürüyüşlere katılırsa o kadar başarılı oluruz.”

Öğretmen atanmaması sorunu

Kürtçe öğretmenlerin atanmaması sorununa ilişkin MEB veya Cumhurbaşkanı ile herhangi bir görüşmelerinin olup olmadığına ilişkin ise Ramanlı “Bu beklentimizi daha önce cumhurbaşkanına iletmiştik. Bir ay önce Milli Eğitim Bakanlığı ile bizzat yaptığım görüşmede, bu konuyu gündeme getirdim. Onlar da ‘Herkesin kendi dilinde eğitim görmesi projesi bizim projemiz. Ne kadar tercih yapılırsa öğretmenlerde ona göre atanır. Bu konuda bütçe sıkıntımız var’ diyorlar. Biz de diyoruz ki bir yandan Kürtçe öğretmenlerin atanması artsın istiyoruz, diğer yandan anne babaları, çocukları için Kürtçe tercih yapmaya teşvik edelim diyoruz ki bu şekilde ihtiyaç ortaya çıksın ki hükümet de atama yapmak zorunda kalsın” şeklinde değerlendirdi.

Kürtçe dersin ne kadar tercih edildiğini kayıtlar tamamlandıktan sonra ortaya çıkacağını belirten HÜDA PAR Batman Milletvekili Ramanlı, bu yıl 100 bin öğrencinin tercih yapması için sonuna kadar çalışmaları ve kampanyalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Ramanlı dil konusunun siyasi ve seçim meselesi olmadığını yineleyerek, “ AK Parti, DEM Parti, HÜDA PAR, CHP’deki Kürtler dillerine sahip çıkmalıdır. Dil hepimizindir. Çağrımızın bir karşılık bulacağını ve halkımızın bu dersleri seçeceklerini umuyorum” dedi.

Dil kampanyası çerçevesinde eylemliliklerinin her kentte devam edeceğini dile getiren Ramanlı, “Derslerin tercih edilmesi konusunda halkı bilinçlendirmek için kent kent bazı etkinlikler ve eylemlilikler düzenlemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Batman’daki yürüyüşe katılan HÜDA PAR Batman Milletvekili ve Belediye Başkan adayı Serkan Ramanlı, Kürtçe seçmeli ders için halka çağrıda bulundu.

 

Şemsettin Güneş Camii'nde kılınan Cuma namazının ardından başlayan yürüyüş Gülistan Caddesi'ne kadar devam etti. Kürtçe seçmeli derslerin tercih edilmesi için için kurulan standlarda da broşür dağıtıldı.

"Anadilimiz için yürüyoruz" temasıyla gerçekleştirilen yürüyüş esnasında konuşan Ramanlı, bugün okullarda Kürtçe derslerin seçilmesi gibi imkân olduğunu ve bu hakkın kullanılması gerektiğini söyledi.Kürtçe anadilinin önemine dikkat çekmek amacıyla yöresel kıyafetleriyle yürüyüş yapan HÜDA PAR Batman Milletvekili ve Belediye Başkan adayı Serkan Ramanlı, Kürtçe seçmeli ders için halka çağrıda bulundu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli