Isparta açıklaması: 45 günlük kar 11 saatte yağdı

09-02-2022
Rûdaw
Etiketler Isparta Elektrik Elektrik kesintisi
A+ A-

Haber Merkezi - Isparta’nın 3 gün elektriksiz kalmasının ardından açıklama yapan dağıtım şirketi, bölgede “45 günlük karın 11 saatte yağması nedeniyle”  havai şebeke üzerinde kar ve buz yükü oluştuğunu bu nedenle hatlarda arızalar yaşandığını kaydetti.

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (AEDAŞ) Isparta’daki 72 saatlik elektrik kesintisiyle ilgili açıklama yaptı.

Kentin uzun süre elektriksiz kalması nedeniyle kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğduğu belirtilen açıklamada özetle şöyle denildi:

“(Kar yağışı) ne yazık ki enerji iletim ve dağıtım hatlarında arızalara yol açmıştır. Bu süreçte AEDAŞ ekipleri, kamu ve özel sektör işbirliği ile gece gündüz demeden bölgeyi enerjilendirmek için var gücü ile çalışırken ne yazık ki bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada ‘şirketimize’ ve ‘hissedarlarımıza’ yönelik ağır bir saldırı söz konusu olmuştur. Hiçbir belge, bilgiye dayanmadan, tamamen bir algı oluşturmaya yönelik olarak yapılan’ yayınlara karşı ‘yasal yollara’ başvurma hakkımız saklı kalmak şartıyla, kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur.

“Havai şebeke üzerinde kar ve buz yükü oluştu”

Elektrik dağıtım hizmetinde atmosferik olayların etkisi büyük olduğundan, kar, tipi, fırtına, sel gibi olağanüstü hava koşullarına karşı hazırlıklı olmak için AEDAŞ’ın kendi bünyesinde özel bir meteoroloji ekibi ile birlikte Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile yakın temas halinde çalışmaktadır.

Kar yağışının beklenin de üzerinde olması ve normalde 45 günlük karın 11 saatte yağması nedeniyle havai şebeke üzerinde meydana gelen kar ve buz yükü, proje usul esaslarına göre yapılan şebeke tasarımının çok üzerinde bir yüklenmeye sebebiyet vermiştir. Bu durum da bazı dağıtım ve havai hat unsurlarının ağır hasar almasına yol açmıştır.

Kırsal kesimde kar kalınlığının bazı bölgelerde 1-1,5 metreyi bulması, dağıtım hatlarında kar ve buz yükü nedeniyle doğan hasarlara ulaşmayı zorlaştırırken arızalara müdahaleleri güçleştirmiştir.

Isparta’da 2021 yılında toplam arıza sayısı 1100 iken, yoğun kar yağışı nedeniyle 3 Şubat Perşembe günü toplam 12 bin arıza ve hasar oluşmuştur. Bölgede 10 yılda gerçekleşen toplam arıza ve hasar sayısı 1 günde yaşanmıştır.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli