İstanbul (Rûdaw) – Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) çağrısıyla 81 ilde sağlık çalışanlarının özlük haklarını iyileştirilmesini isteyen hekimler grev yaptı. Doktorlar ve sağlık çalışanları, hükumetin taleplerine olumlu yanıt vermemesi halinde önümüzdeki süreçte eylemlerini sürdüreceklerini duyurdu.
Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) başlattığı ve sağlık meslek örgütlerinin desteklediği eylemler çerçevesinde, sağlık çalışanları bugün tüm Türkiye'de bir günlük grev gerçekleştirildi.
İstanbul'daki eylemin ana adresi İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi oldu. Sağlık çalışanları fakülte önünde toplandı.
Rûdaw’a konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, “Biz gerçekten bu sağlık sisteminde çok zor koşullardayız. Hekimlerin çoğu ya mesleğini bırakıyor ya özele geçiyor veya ülkemizden gidiyorlar. Güvenceli bir sağlık sistemini mutlaka kurmaları lazım. Eğer bir an önce özlük haklarımızı iyileştirmezlerse tabi ki mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
Tabipler Birliği’nin çağrısında yaklaşık on sağlık sendikası ve örgütüs de faaliyetlere destek verdi. Grevden önce vatandaşlardan acil vakalar olmadan hastanelere gitmemeleri istendi. İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır başta olmak üzere tüm illerde kitlesel katılımla etkinlikler düzenlendi.
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) temsilcisi Nur Ulus da, “Biz sağlık çalışanları olarak üç yıldır bu uyarıyı yapıyoruz. Üç defadır iş bırakıyoruz. Bu eylemler AKP hükumetine birer uyarıdır” diye konuştu.
Uzun çalışma saatleri, düşük ücretler, mobbing, emeklilik haklarının ve çalışma sürelerinin iyi olmaması, doktorlara yönelik şiddet gibi konular sağlık çalışanlarının şikayet ettiği konuların başında geliyor. İki ay önce mecliste bir yasa tasarısı hazırlanmış, ancak daha sonra geri çekilmiştir. Doktorlar yasanın bir an önce yürürlüğe girmesini istiyor.
Hekimlerin özlük haklarında iyileştirme yapan düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bütün partilerin oylarıyla geçen yıl kabul edilmiş, ancak daha sonra geri çekilmişti.
Sağlık emekçisi Yıldız Okorak da, “Taleplerimiz karşılanmazsa eylemlerimize devam edeceğiz. İnsanların da bize yardım etmesini istiyoruz. Bütün arkadaşlarımız hasta düştü ve psikolojileri bozuldu. Taleplerimiz karşılanmazsa, grevimize devam edeceğiz” dedi.
Türkiye Sağlık Bakanlığı'nın son istatistiklerine göre Türkiye’de 165.363 doktor var. Bu, yaklaşık her 500 vatandaştan birine bir doktora gittiği anlamına geliyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) ülkelerinde bu sayı 341. Türkiye'nin o OECD seviyesine gelebilmesi için 80.000 civarında doktora ihtiyacı var ancak doktor sayısındaki artışın aksine mevcut doktorlar ülkeyi terk ediyor.
Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 2012 yılında 59 olan iyi hal belgesi başvurusunun 2021'de 1405'e çıktığını, 2022'nin ilk ayın ise bu sayının 197'ye ulaştığını belirtmişti.
Fincancı, “Her gün şiddetle yaşamak zorunda kalan, emeklerinin karşılığını bulamayan hekimlerimizi yitiriyoruz, farkında mısınız?” diye sordu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın