92 yaşındaki Süryani Gevriye Akgüç cinayeti için kim ne dedi?

Mardin (Rûdaw) – Rûdaw dün evinin önünde öldürülen 92 yaşındaki Süryani Gevriye Akgüç’ün yakınları ile görüştü. Akrabaları cinayet hakkında yorum yapmaktan kaçınırken HEDEP Mardin Millervekili George Aslan, saldırının Süryanileri toraklarından kaçırmak amacıyla yapıldığını ileri sürdü.

Öte yandan  Dünya Aramiler (Süryaniler) Konseyi (WCA) yaptığı açıklamada cinayeti kınayarak, Türkiye hükümetinden failleri bir an önce bulmasını ve adaleti sağlaması çağrısında bulundu. 

92 yaşındaki Süryani Gevriye Akgüç dün Mardin’in Midyat İlçesine bağlı Yemişli (Enhil/Anhıl) köyünde silahlı bir saldırıda ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Akgüç tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Olaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 3 kişi gözaltına alındı. Savcılık soruşturması sürerken Süryani Gevriye Akgüç’ün ölümünün yankıları sürüyor.

“Yurt dışından dönen halkımızı topraklarından uzaklaştırmak için planlı bir cinayettir”

Dün Meclis oturumunda söz alan kendisi de Süryani olan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Mardin Milletvekili George Aryo Aslan saldırının sıradan bir cinayet olmadığını, Avrupa’dan topraklarına dönmek isteyen Süryanileri kaçırtmak amacıyla işlendiğini söyledi.

George Aslan, Meclis’ten hükümet yetkililerine failleri ve arkasındaki azmettirici gücü ortaya çıkarmaları çağrısında bulundu.

HEDEP Mardin Milletvekili şunları söyledi:

“Süryani halkına yönelik 90'lı yıllarda yaşanan silahlı saldırılar sonucunda onlarca kişi hayatını kaybetti ve bu cinayetler sonucu on binlerce Süryani ana topraklarını terk etmek zorunda bırakılmıştı,

Son yıllarda da benzeri şekilde yurt dışından köylerine dönüş yapan halkımıza karşı saldırı ve cinayetler işlenmiştir. Dün gece saatlerinde Midyat'a bağlı Anhıl/Yemişli köyünde 92 yaşındaki bir Gevriye Akgüç eşiyle misafirlikten döndükten sonra evinin önünde hunharca katledilmiştir.

“O toprakları terk etmeyeceğiz”

Bu cinayetler münferit değildir. Yurt dışından dönen halkımızı topraklarından uzaklaştırmak için bilinçli ve planlı işlenen cinayetlerdir. Ancak bilinmelidir ki, o toprakları terk etmeyeceğiz. Katiller ve azmettiricilerinin bir an önce yakalanması için buradan yetkililere çağrı yapıyorum”

Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak Mardin’de Gevriye Akgüç’ün yakınları ile görüştü. Gevriye Akgüç’ün naaşı otopsi yapılmak üzere Mardin’de Adli Tıp Morgunda bekletiliyor.

Akgüç’ün yeğeni: Vücuduna 5 mermi isabet etmiş

Rûdaw’a konuşan Gevriye Akgüç’ün yeğeni Melik şunları söyledi:

“Biz Nehile (Yemişli) köyündeniz. Biz de nasıl öldürüldüğünü tam olarak bilmiyoruz. Misafirlikteydi. Saat 22.00 sularında eve giderken kapının önünde tam kapıyı açmak üzereyken öldürüldü. Nasıl oldu? Kimse bilmiyor. Vücuduna 5 kurşun isabet etmiş. 3 kurşun başına, biri kulağına diğeri parmağına denk gelmiş.

Köy yaz aylarında tenha oluyor. Çok az insan kalıyor. O nedenle kimse olayı görmemiş. Eşinin çığlıklarını duyunca köylüler olay yerine ulaşmışlar. Ambulans çağırmışlar. Maalesef tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı, dayımızı kaybettik.

“Kimseyle bir husumeti bulunmuyordu”

Bildiğimiz kadarıyla kimseyle bir husumeti bulunmuyordu. 90 yaşında bir insanın kiminle düşmanlığı olabilir ki? Çevrede bazı kameralar var ama olay yerinden oldukça uzakta.”

Köylüsü Abdurahman ise Gevriye Akgüç’ün naaşının İstanbul’da toprağa verileceğiniz söyledi.

Oğlunun Dünya Süryaniler Birliği Başkan Yardımcısı olduğu iddialarına yalanlama

Yakınlarının dediğine göre Avrupa’dan kesin dönüş yapan Gevriye Akgüç uzun bir süredir İstanbul’da yaşıyordu. İki oğlunun İsveç ve İsveçre’de yaşadığını belirten yakınları bu nedenle Gevriye Akgüç’ün sık sık Avrupa’ya gittiğini, yaz aylarında da köyüne geldiğini söyledi.

Anlatıldığına göre Gevriye Akgüç çevresinde sayılan ve sevilen bir insandı.

Bazı ajanslarda çıkan Gevriye Akgüç'ün oğlunun Dünya Süryaniler Birliği Başkan Yardımcısı olduğuna dair iddialar ise yakınları tarafından yalanlandı. yeğeni Melik oğullarının İsveç ve İsviçre'de televizyonlarda programcı olarak çalıştıklarını, Dünya Süryaniler Birliğinin yönetiminde yer almadığını söyledi. 

 

 

Dünya Aramiler (Süryaniler) Konseyinden açıklama

Öte yanda Dünya Aramiler (Süryaniler) Konseyi (WCA) yayınladığı açıklamada saldırıyı kınadı. Açıklamada “Arami Hıristiyanların güvenliğine yönelik apaçık bir saldırıdır” denilerek Türk yetkilileri acilen bu menfur suçla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlatmaya ve mağdur için adaletin sağlanması çağrısında bulundu.

WCA, açıklamasında öldürülen Gevriye Akgüç’ün (Ego) Aramice TV Kanalı Suryoyo Sat'ın sunucusu ve aynı zamanda WCA’nın Başkan Yardımcısı İsveçli Shleimun'un babası olduğu ifade edildi.

Açıklamada “Bay Ego'nun, Güneydoğu Türkiye'deki eski bir Arami köyü olan Enhil'de evinin önünde pusuya düşürüldüğü ve başından birçok kez vurularak trajik ölümüyle sonuçlandığı” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Bu barbarca saldırı, Turabdin'in yerli halkı olan Arami Hıristiyanların güvenliğine yönelik apaçık bir saldırıdır. Sayılarının ancak 2.500'ü aştığı bu bölgede, hâlâ yaşamlarına ve toplumlarının varlığına yönelik tehditlerle boğuşuyorlar.

WCA, Türk yetkilileri acilen bu menfur suçla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlatmaya çağırıyor ve mağdur için adalet talep ediyor. Bölgede kalan son Arami Hıristiyanların emniyet ve güvenliğinin sağlanması, Arami halkının kendi topraklarında gelecekte hayatta kalması açısından büyük önem taşıyor ve bu soruna gecikmeden çözüm bulunması gerekiyor.

WCA Başkanı Johny Messo şunları söylüyor: “Masum yaşlı bir adama yapılan bu son derece korkakça ve utanmaz saldırıyı anlatacak kelime bulamıyoruz. Başkan Yardımcımız ve ailesinin yaşadığı acılar ve kayıplar hepimiz tarafından paylaşılmaktadır. Failler adalet önüne çıkarılana ve Turabdin'de kalan Aramilerin emniyet ve emniyetini talep edene kadar dinlenmeyeceğiz.”

WCA, Aramilerin atalarının vatanlarındaki haklarını savunma ve koruma konusundaki kararlılığını sürdürüyor ve biz de, ortaya çıktıkça durumu dikkatle izleyeceğiz.

Bu zor dönemde düşüncelerimiz ve dualarımız Ego Bey'in eşi Ediba'ya, çocuklarına ve tüm Ego ailesine gidiyor.”