AİHM, HDP'li vekiller için Türkiye'yi tazminata mahkum etti

08-11-2022
Etiketler AİHM HDP
A+ A-

Haber Merkezi - AİHM, 2016'da dokunulmazlıkları kaldırılıp tutuklanan, 13 HDP'li milletvekili için Türkiye'yi 184 bin 600 euro tazminata mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2016 yılında dokunulmazlıkları kaldırılıp tutuklanan, aralarında HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 13 HDP'li milletvekili tarafından açılan davaya ilişkin kararını açıkladı.

AİHM kararında, tutukluluk hallerinin haksız olarak devam ettirildiğini belirterek ‘ifade özgürlüğü ve seçme ve seçilme haklarının ihlal edildiğine’ hükmetti.  Mahkeme, HDP’lilerin tutuklanmalarıyla bağlantılı olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18’inci maddesinin ihlal edildiğine karar verdi.

Hakkında ‘hak ihlali’ verilen HDP’lilerin ismi şöyle: Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Besime Konca, Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan, Selma Irmak, Ferhat Encü, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, Çağlar Demirel, Burcu Çelik, Leyla Birlik ve HDP’den istifa eden Ayhan Bilgen.

AİHM ayrıca, Türkiye'yi 184 bin 600 euro manevi tazminat cezasına mahkum etti.

Ne olmuştu?

4 Kasım 2016’da ilk olarak dönemin HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gözaltına alındı. Aynı gece gözaltına alınan Grup Başkanvekili İdris Baluken, milletvekilleri Selma Irmak, Leyla Birlik, Gülser Yıldırım, Abdullah Zeydan, Ferhat Encü, Nihat Akdoğan ve Nursel Aydoğan, daha sonra çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Sonrasında devam eden operasyonlarda, 11 Aralık 2016 tarihinde HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ve milletvekili Besime Konca, Meclis çıkışında gözaltına alınarak tutuklandı. HDP’li Burcu Çelik Özkan ise 19 Nisan 2017’de Muş’ta tutuklanmıştı.

Yenilenecek

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli