PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe: Müjde denilen proje Alevi kazanımlarına operasyondur

08-10-2022
PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe
PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe
Etiketler PSAKD Cuma Erçe Aleviler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe Erdoğan'ın 'Alevi açılımı' olarak belirtilen projeyi “kayyum yasası” ve Alevilerin  kendi çabasıyla kazandığı haklarına yönelik operasyon olarak değerlendirdi.

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Ekim’de açıkladığı ‘Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kurulması ve cemevlerinin bu kuruma bağlanması projesine Alevi kurumlarından tepki geldi.

Rûdaw TV'de Hevidar Zana’nın sunduğu bültene katılan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği(PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe projeyi “kayyum yasası” ve Alevilerin bir çok bedel ödeyerek elde ettiği haklarına yönelik bir “operasyon” olarak değerlendirdiklerini söyledi.

"Darbe olarak değerlendiriyoruz"

Cuma Erçe şunları dile getirdi:

“Hem Aleviliği tarif eden, hem Aleviliği inkar eden, düne kadar cemevleri ‘cümbüş evidir’ diyen bir anlayışın bugün etimizle, tırnağımızla var ettiğimiz cemevlerini elimizden alıp Kültür Bakanlığı bünyesindeki bir daireye bağlamalarını çok ciddi bir darbe olarak değerlendiriyoruz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.

Çünkü biz laik bir ülkede Diyanet Başkanlığının bile kaldırılmasını savunurken, devlet içerisinde diyanet ile paralel bir başkanlık kurulmasını absürt olarak değerlendiriyoruz. Bizim böyle bir talebimiz yok.”

Yıllardır eşit yurttaşlık taleplerini dillendirdiklerini belirten Cuma Erçe, “Tüm taleplerimizi yıllardır art arda dile getirmişken bu taleplerimiz ile hiç ilgisi olmayan ‘bir müjde” gibiymiş sunulan projeyi kesinlikle reddediyoruz “ ifadelerini kullandı.

Aleviler içerisinde bazı dedelerin hükümetin yanında yer almasını “üzücü” olarak tanımlayan Erçe, Alevilerin tamamına yakının Erdoğan’ın açıklamalarından ciddi anlamda rahatsızlık duyduğunu kaydetti.

"Tarihi ile katliamları ile yüzleşmeyen bir anlayış var"

“Tarihi ile katliamları ile yüzleşmeyen bir anlayış var” diyen Erçe, “Ne Dersimiyle, ne Koçgirisi, ne Sivası, ne Maraş’ı ne Çorumuyla ne Rojava ne de Roboskisi ile fark etmiyor. Bütün katliamlar ile yüzleşmeyen bir anlayış bugün cemevlerimizi kendi belirledikleri kuruma bağlanmasını müjde olarak açıklamaya kalktılar. Aleviler asla böyle bir şeyi kabul etmez.

Alevilerin teleplerinin belli olduğunu dile getiren  PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe Alevilerin taleplerini şöyle sıraladı:

 “Biz inancımızın, kimliğimizin peşindeyiz. Biz Aleviliği tarif etmelerini istemiyoruz, bu tarifi bize bırakmalarını istiyoruz. Kendi ibadethanelerimizin anayasal güvenceye kavuşturulmasını ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istiyoruz. Bu zulmün son bulmasını, tarihle yüzleşilmesini 'insanlığa karşı işlenmiş suçlar’ kapsamında değerlendirilmesini, Madımak otelinin ‘utanç müzesi’ olmasını istiyoruz. Hiç kimsenin dilinden, dininden, inancından, felsefesinden, dünya görüşünden, cinsiyetinden memleketinden dolayı ayrımcılığa uğramadığı, horlanmadığı, katledilmediği, bir demokratik cumhuriyet, eşit yurttaşlık istiyoruz.  Bunu yıllardır söylüyoruz.”

"Alevileri her seçimde malzeme yapmaktan vaz geçin"

Cuma Erçe, AK Parti’nin bu hamlesinin Alevilerden oy devşirme amacıyla değil de kendi seçmenine yönelik bir hamle aynı zamanda Alevi kurumlarını bölme, parçalama ve birbirine düşürme yaklaşımı olarak gördüklerini kaydetti.

Erçe, “Her kriz döneminde Aleviler ve Kürtler üzerinden siyaset yaparak, Alevi ve Kürtleri gündemde tutmalarını doğru bulmuyorum. Biz Aleviler dolgu malzemesi değiliz. Bütün partiler için Alevileri bir seçim malzemesi olarak kullanmaktan vazgeçmeleri gerektiğiniz söylüyoruz” dedi.

7 Alevi kurumundan tepki

Öte yandan Yedi Alevi kurumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, cemevlerine yönelik projesine tepki gösterdi. Alevi kurumlarının açıklamasında “Açıklanan paket ne demokratiktir, ne de müjdedir. Aksine bu paket Aleviliğin şimdiye kadar devlet gücüyle soluksuz bırakılmasının yeni bir aşamasıdır” denildi.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin de aralarında yer aldığı 7 Alevi Kurumu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ‘Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’ projesine karşılık Garip Dede Cemevinde açıklama yaptı.

Alevi örgütleri adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Cumhurbaşkanı dün Şahkulu Sultan Dergahı’nda, yine her zaman yaptığı gibi Alevilerin kendi öz örgütlerini yok sayarak, çevresinde toplayabildiği kimi göstermelik, muhataplarıyla, sanki tüm Alevi toplumu ve örgütleri kendi arkasındaymış gibi, bir fotoğrafın önünde Alevilere sözüm ona müjde adı altında sözde demokratik bir reform paketini açıklamıştır.

Açıklanan paket ne demokratiktir, ne de müjdedir. Aksine bu paket Aleviliğin şimdiye kadar devlet gücüyle soluksuz bırakılmasının yeni bir aşamasıdır. Ancak, Alevi, toplumunda bunun bir karşılığı yoktur, beyhude bir çabadır” şeklinde değerlendirdi.

Yapılan açıklamada Alevilerin sorunlarının, ne cemevlerinin elektrik, su sorunu, ne imar sorunu, ne de dedelere dağıtılacak maaş olmadığı belirtilerek “Alevilerin sorunları, doğrudan negatif ayrımcı esaslara ve siyasal rejimin ihtiyaçlarına göre yapılandırılmış ve kronik hale gelen sorunlardır. Dün olduğu gibi, bugün de Cumhurbaşkanının reform diye müjdelediği paket Alevilerin inançsal varlığını, kimliğini inkar etmekte, Aleviliği devletli Sünniliğin bir eklentisine, zenginliğine indirgemekte, dolayısıyla Alevilik kendisinden her an vazgeçilebilir, gerektiğinde malı, canı yağmalanabilir artı bir kaynak olarak konumlandırılmaktadır” denildi

Açıklamada cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması, negatif ayrımcılıktan vaz geçilmesi ve Alevi ibadethanelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanması “AKP tarzı bir kurnazlık” olarak değerlendirildi. 

Açıklamada “Alevi toplulukların öz be öz kendi mekanları, kendi ibadethaneleri olan cemevilerine de devletin el koymasına aynı şiddet ile karşıyız. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın özelleştirilerek dağıtılmasını ve tasfiyesini tartışmamız gerekirken, tam tersine cemevlerinin devletleştirilmesi ancak AKP tarzı bir kurnazlığın ürünü olabilir” ifadelerine yer verildi.

 

  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli