YSP Dersim Milletvekili Kordu: Kürtçe'ye yönelik ayrımcılığı kabul etmemiz mümkün değil

08-08-2023
Ali Haydar Gözlü
Etiketler Ayten Kordu Dersim Milletvekili Yeşil Sol Parti Kürtçe Kırmancki Zazaca
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kırmancki kartvizit başvurusu ‘ücrete tabi’ olduğu gerekçesiyle reddedilen Dersim Milletvekili Ayten Kordu, “Kürtçe’ye yönelik ayrımcılığın en somut göstergesi” şeklinde tepki gösterdi. 

Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu’nun Meclis’te milletvekillerine sunulan kartvizit hizmetinden yararlanmak için bir yüzü Kürtçe’nin Kırmancki (Zazaca)lehçesi, diğer yüzü Türkçe olmak üzere kartvizit basımı için başvuruda bulundu.

Kordu’nun başvurusu ‘yabancı dil’ olduğu gerekçesiyle ücrete tabi olduğu belirtilerek Meclis’teki ilgili birimlerce karvizit basımı onaylanmadı. 

21. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne katılmak üzere Dersim’de bulunan Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, konuya ilişkin Rûdaw’a açıklamalarda bulundu.

Bir yüzü Türkçe diğer yüzü Kırmancki olan bir kartvizit başvurusu yaptıklarını ancak, 2 hafta boyunca başvurularına olumlu veya olumsuz bir yanıt alamadıklarını dile getiren Kordu şunları söyledi:

“Meclis Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığına dilekçe sunarduk. Bize yapılan dönüşte ‘Türkçe dışındaki diller ücrete tabidir’ şeklinde yanıt verildi. Biz de ‘Türkçe ücretsizken neden diğer bir dillerden ücret alınıyor’ sorusunu sorduk. Sorumuza cevap gelmeyince bunu soru önergesi şeklinde Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a sorduk. Henüz bir geri dönüş olmadı.”  

Kürtçe’nin Kurmanci- Kırcmanki (Zazaca) dilleri başta olmak üzere Türkçe dışındaki dillere yapılan bu ayrımcılığı kabul etmelerinin mümkün olmadığını dile getiren Dersim Milletvekili Kordu şunları söyledi:

“Bir kez daha söylüyoruz. Mecliste Kürtçe konusunda zaten konuşmalarda zaten ‘bilinmeyen bir dil’ olarak kayıtlara geçiyor. Bugün Türkçe dışındaki dillerin ücrete tabi tutulması bir ayrımcılık olduğunun somut ifadesidir. Önergemize cevap bekliyoruz. Ücretli ise trajikomik bir durum olacak ama yine de başvuruyu yapacağız.

Türkiye’de milyonlarca insanın Kürtçe’nin Kurmancki ve Kırmancki lehçelerinde konuştuğunu hatırlatan Kordu, “Bu ayrımcılığı kabul etmiyoruz.  Zaten dil ve kimlik konusunda bir mücadelemiz var, bu mücadelemizi devam ettireceğiz” dedi.

Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, yapılan başvurular konusunda elde edilecek sonuçları kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti.

Ne olmuştu?

Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu,  13 Temmuz’da Meclis’in milletvekillerine sunduğu kartvizit hizmetinden yararlanmak üzere bir yüzünde Kırcmanki (Zazaki)), diğer yüzü Türkçe olan kartvizitin basımı için başvuruda   bulundu.

Ancak karvizit “Türkçe dışında dillerde kartvizit basımının ücrete tabi olduğu” gerekçesiyle onaylanmadı.

Bunun üzerine Ayten Kordu  Meclis Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığına “TBMM’de başta Kürtçe (Kurmanci- Kırcmanki (Zazaca)) olmak üzere Türkçe dışında dillere karşı yapılan bu ayrımcı uygulamayı kabul etmemiz söz konusu değildir. Bu nedenle çift taraflı kartvizit basımına dair talebim hakkında gerekli işlemin yapılması hususunda gereğini rica ediyorum” şeklinde bir dilekçe sundu.

Dilekçesine yanıt alamayan Dersim milletvekili Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'a yanıtlaması  amacıyla “Türkçe dilinde kartvizit basımı ücretsiz iken Kürtçe dilinde kartvizit basımının ücretli olmasının gerekçesi nedir?” ve “13 Temmuz 2023 tarihinden itibaren çift taraflı Türkçe/Kırcmanki kartvizit talebime ilişkin işlemin halen yapılmamış olması olağan mı?” sorularını yöneltti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: AA

Kuşadası’nda evleri yangına yakın olan vatandaşlara tahliye çağrısı

İzmir’in Selçuk ilçe Pamucak mevkiinde başlayan orman yangını Aydın’ın Kuşadası ilçesine sıçradı. Kuşadası’nın Bayraklı Dede Mahallesi’nde orman alanına yakın ikamet eden vatandaşlardan, yetkililer tarafından yapılan uyarılarla can güvenlikleri nedeniyle konutlarını boşaltmaları istendi.