DEDAŞ’tan Mardin'deki elektrik borcuna ilişkin açıklama!
Haber Merkezi – Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) Genel Müdürü Yaşar Arvas, elektrik kesintilerinin sürdüğü Mardin'de toplam elektrik borcunun 6,3 milyar lira olduğunu belirterek, bu borcun 5,5 milyar liralık kısmının Derik ve Kızıltepe ilçelerindeki tarımsal sulama abonelerinden kaynaklandığını bildirdi.
Mardin'de sık sık yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle tepkiler devam ederken, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ.'den (DEDAŞ) konuya dair açıklama yapıldı.
DEDAŞ Genel Müdürü Yaşar Arvas imzalı açıklamada, elektrik kesintilerinin yapılmasına dair şu iddialar dile getirildi:
"Şirket tarafından abonelerin yüzde 4’ünün kaçak elektriğin yaklaşık yüzde 70’ini kullandığı belirtiliyor. Enerji tüketim rekabetinin önündeki en büyük engel olan kaçak elektrik tüketicileri, saatlerce süren vahşi sulama yöntemlerini kullanarak 700 metreden su çekmek için yüksek elektrik tüketimi gerçekleştiriyor.
Bu durum hatların yıpranmasına yol açarken diğer taraftan aşırı tüketimden kaynaklı olarak, elektrik hatlarında ön görülemeyen arızaları meydana getiriyor. Böylece ülkenin ana enerji hatlarının yıpranmasına da sebep oluyor.
Bu sebeple bölgede altyapının sürdürülebilir şekilde ayakta tutulması için bakım çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu da zaman zaman bölgede bakım kaynaklı elektrik kesintilerine sebep oluyor. Bunun yerine çevreye duyarlı, sürdürülebilir, kuraklık önleyici politikalar içeren sulama yöntemlerine teşvik eden Dicle Elektrik, bu sayede enerji israfının da önüne geçilebileceğini belirtiyor."
Açıklamada Mardin’de toplam 6.3 milyar TL alacağın bulunduğu ifade edilerek, 6.3 milyar TL’lik borcun 5.5 milyar TL’lik kısmının Derik ve Kızıltepe ilçelerindeki tarımsal sulama abonelerinden kaynaklandığı belirtildi.
Ayrıca “abonelerin yüzde 4’ünün kaçak elektriğin yaklaşık yüzde 70’ini kullandığı” kaydedildi.
"Kentteki borcun büyük kısmı Derik ve Kızıltepe’den"
Arvas, açıklamanın devamında “Derik ilçesinde 2022 yılında çekilen 911 bin MWh enerjinin, sahada gösterilen direnç sonucunda sadece 176 binlik kısmı tahsil edilebildi. Toplam 911 bin MWh enerji çekişi içerisinde, yaklaşık 596 bin MWh’lık kısmı ise kaçak enerji olarak gerçekleştiği kaydedildi. Tahsilat bazlı kayıp kaçak oranı ise yüzde 81 olarak tespit edildi” ifadelerine yer verdi.
Kızıltepe ilçesindeki tahsilat bazlı kayıp-kaçak rakamlarına da değinen Arvas, “2,09 milyon MWh’lık enerji kullanımının yaklaşık 560 bin MWh’lık kısmı tahsil edilebildi. 1 milyon MWH’lık kısmı ise kaçak enerji olarak kaydedilirken, tahsilat bazlı kayıp- kaçak oranının yüzde 73 civarında olduğu belirlendi” dedi.