Kürt partilerden kayyım atanmasına tepki
Erbil (Rûdaw) – Kayyım meselesi Türkiye'nin gündemindeki yerini koruyor. Hakkari Belediyesine kayyım atanması birçok çevre tarafından tepkiyle karşılandı.
Kürdistani partiler de kayyım atanmasına tepki gösteren kesimler arasındaki yerini aldı.
PSK (Kürdistan Sosyalist Parti), PWK (Kürdistan Yurtseverler Partisi), PİA (İnsan ve Özgürlük Partisi) ve HAK PAR (Hak ve Özgürlükler Partisi) Türkiye İçişleri Bakanlığının Hakkari’nin seçilmiş belediye başkanının görevden alınması ve yerine kayyım atanmasını kınadı, kararın iptalini talep etti.
Hakkari Belediyesine kayyım atanması ardından başta Hakkari birçok şehir ve merkezde de protestolar devam ediyor.
DEM Parti ve bağlı kurumların kayyım atamalarını “halkın iradesinin ihlali” ve “hiçe sayılması” olarak nitelendiriyor. Ve İçişleri Bakanlığı'nın bu kararından dönmesini talep ediyor.
Muhalefetinden, sivil toplum örgütlerine ve Kürt partilerine geniş bir kesim, kayyım atanması kararını demokrasi açısından faydasız ve zararlı bir karar olarak değerlendiriyor ve tek ses halinde tepki gösteriyor.
Kürdistani partiler de kayyım atanmasına tepki gösterdi.
“Nedeni Kürtlük”
Rûdaw muhabiri Abdulselam Akıncı Diyarbakır’da Kürt partilerin önde gelen isimleri ile konuştu.
HAK-PAR Meclis Üyesi Hanifi Eren “Şiddetle kınıyoruz. Her ne kadar DEM Parti kendisini Kürt partisi olarak tanımlamasa da ihraç sebebinin Kürtlük olduğunu biliyoruz” dedi.
"Bu kimsenin çıkarına değil"
PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel ise şunları söyledi:
“Acaba devletin kendi içerisinde bir savaş mı var, yoksa MHP'yi memnun etmek için mi bu tür adımlar atıyorlar? Ya da Türkiye milletinin gazını almak için mi böyle yapıyorlar? bilmiyoruz. Ancak söylediğimiz, gözümüzün önünde cereyan eden şey, aklın bize emrettiği şey; bu yol aklın yolu değildir ve kimsenin çıkarına olmadığıdır.”
Bazı Kürt partileri de DEM Partisi'ne yönelik eleştirilere tepki gösteriyor. Bu partilere göre; iktidarda hangi aday gösterilirse gösterilsin DEM Partisi'nin belediyelerine kayyım atamak için bir bahane bulunacağı yönünde.
Ergani Belediye başkanı iken yerine kayyım atanan PİA Eşbaşkanı Ahmet Kaya bu konuda şunları söyledi:
"Kurt koyunu yemeye bir niyet etmiş"
“Hakkımda bir davanın olmadığı söylendi. Davayı uydurup sağladılar. Onun için söyledikleri doğru değil. Ne yaparsanız yapın, bir kişiyi bulunduğu topluluktan çıkarsanız da, bir kafesin içerisinde de büyütseniz, eğer kayyım kararı verilmişse muhakkak kayyım atanacaktır. Yani bu bir tedbir değildir, bir çözüm de değildir. Kurt ve koyun misali kurt koyunu yemeye niyet etmiştir.”
"Türkiye'de hukukun olmadığının bir göstergesi"
PWK Sözcüsü Hanifi Turan ise kayyım atanmasına ilişkin “Her şeyi önceden hazırlıyorlar, alın diyorlar, alıp götürüyorlar. Üstelik bir de adam 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu, Türkiye’de hukukun olmadığının göstergesidir. Özellikle Kürdistan’da Türkiye’nin iç hukuku bile uygulanmamaktadır” şeklinde değerlendirdi.
Kayyım ataması pek çok parti için sürpriz bir karar olmasa da, aradan geçen 8 buçuk yılın ardından birçok kişi kayyım atanmasını beklemiyordu.
Artık birçok kesimin asıl sorusu başka belediyelere de kayyım atanıp atanmayacağı.