YENİ BİLGİLER ORTAYA ÇIKTI - İstanbul Adliyesi önündeki saldırı anından önce neler yaşandı?

08-02-2024
Etiketler İstanbul Adliyesi Silahlı Saldırı DHKP-C Polis
A+ A-

Haber Merkezi - İstanbul Adalet Sarayı önünde DHKP-C’liler tarafından polis kontrol noktasına düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden Pınar Birkoç ve Emrah Yayla’nın saldırı planının, hareketlerinden şüphelenerek durduran polislerin dikkati sayesinde engellendiği belirtiliyor.

AA’nın geçtiği habere göre adliye binasının karşısındaki metrobüs üst geçidinin önünde 11.35'te polis ekiplerinin dikkati çeken 2 kişi, şüpheli görülmeleri üzerine durdurularak GBT sorguları yapılmak istendi.

Bu sırada panikleyerek polislere biber gazı sıkıp kaçan bu kişiler, adliye binasının ana giriş kapısının karşısındaki meydana doğru ateş ederek koşmaya başladı.

Emrah Yayla, meydana ulaştığında burada bulunan polis kontrol noktasına silahla ateş etmeye devam etti.

Polisle çatışmaya giren ve hedef gözetmeksizin ateş eden Yayla, 11.39'da başından vurularak öldürüldü.

Peşinden meydana koşarak gelen Pınar Birkoç da elindeki çantayı yere atarak polislere ateş etmeye başladı.

Polis ekiplerince açılan ateş sonucu Birkoç da 11.40'ta başından vurularak öldürüldü.

Bu sırada meydanda bulunan 4 vatandaş ile 3 polis, isabet eden kurşunlar nedeniyle yaralandı. Akrabasının mevlidine gitmek için sabah evinden çıkan ve saldırıda yaralanan Dilfiraz Karataş da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Silahlı saldırı anında adliye önündekiler, bina içerisine kaçarken, adliye içindekiler de yere yattı.

Çantada plastik kelepçeler ele geçirildi

Pınar Birkoç’un meydana bıraktığı çantada, bomba imha uzmanları tarafından yapılan incelemede içeriği henüz belirlenemeyen bir düzenek, plastik kelepçeler, 48 mermi ve örgütsel doküman bulundu.

Saldırının ardından çalışma başlatan polis, olayda öldürülen Pınar Birkoç'un ablasının İstanbul Adliyesi'nde "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan duruşmasının olduğunu belirledi.

Bunun üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne giden polis ekipleri, tutuklu sanık Necmiye Birkoç ile duruşmaya izleyici olarak katılan diğer kardeşi ve bazı kişileri 12.05'te gözaltına aldı.

Olay yeri inceleme ekipleri 12.12'de adliye çevresinde çalışma başlatıldı.

Başlatılan soruşturma kapsamında, DHKP/C üyelerinin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti veya duruşma savcısını hedef alınıp almadığına yönelik çalışma sürüyor.

Çatışmanın izleri demir korkuluklarda

Öte yandan, saldırganlarla polis arasındaki çıkan çatışmanın şiddeti, demir korkuluklara isabet eden kurşun izleriyle gün yüzüne çıktı.

Olay yeri inceleme ekiplerinin tebeşirle daire içine aldıkları kovan yerlerinin, adliye binasına çok yakın mesafede olduğu görüldü.

Haklarınfda çeşitli davalar açılmış

Saldırıda öldürülen Emrah Yayla, 23 Kasım 2021'de "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava kapsamında 21 Haziran 2023'te 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Adana'da 2007 yılında yakalanan Yayla, sırt çantası ve arabasında bomba yapımında kullanılan düzenekler ve patlayıcı maddeler ele geçirilmesi üzerine hakkında açılan dava kapsamında 14 yıl cezaevinde kaldıktan sonra salıverildi.

Ardahan'da 1998 yılında doğan Pınar Birkoç ise DHKP/C üyesi olmak ve patlayıcı madde bulundurmak suçlarından İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılandığı davada yaklaşık 6 yıl tutuklu kaldıktan sonra Şubat 2022'de tahliye edildi.

Yeni görüntülere ulaşıldı

Saldırıya ilişkin ulaşılan yeni görüntüde, hayatını kaybeden Dilfiraz Karataş'ın vurulma anı, vatandaşların kaçması ve saldırganların koşma anı yer alıyor.

Görüntülerde, metrobüsten inerek adliyeye doğru ilerleyen Emrah Yayla ve Pınar Birkoç'un kimlik soran polis memurlarına biber gazı sıkıp ardından ateş açtıkları görülüyor.

Silah sesleri üzerine panikle kaçışan vatandaşlar ve olayda silahla ayağından vurulan polis memurunun adliyeye doğru koşarken arkasından gelen saldırganlara ateş açtığı anlar yer alıyor.

Saldırganlar tarafından açılan ateşle, kaçan Dilfiraz Karataş'ın sırtından aldığı kurşunla yere düşmesi, ardından gelen iki saldırganın da koştukları anlar güvenlik kamerasınca kaydedildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli