Dedeoğlulları ailesi davasında yeni gelişme

08-02-2022
Etiketler Konya Dedeoğlulları Ailesi Mahkeme
A+ A-

Haber Merkezi - Konya’da Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledilmesi ile ilgili yargılamanın ikinci duruşması bugün görüldü. Mahkeme heyeti, Dedeoğlulları ailesinin reddi hakim talebini reddetti. Avukatlar bunun üzerine salonu terk etti.

Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021 tarihinde ırkçı saldırı sonucu Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledilmesi ile ilgili yargılamanın ikinci duruşması, Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tutuklu olan Mehmet Altun ve tutuksuz diğer 10 kişi 2'nci kez hakim karşısına çıktı.

Dava nedeniyle hem adliye binası hem duruşma salonu hem de salon dışında geniş güvenlik önlemi alındı. Katil zanlısı Mehmet Altun, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Rûdaw muhabirinin aktardığına göre, duruşmada katledilşen Dedeoğulları ailesinin avukatları, “reddihakim” talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti ise talebi reddetti. Talebin kabul olmaması üzerine Dedeoğulları ailesinden Çetin Dedeoğulları, akrabaları ile avukatları salonu terk etti.

Mahkeme heyeti duruşmaya devam ederek tutuksuz sanıklardan Ayşe Keleş, Ali Keleş ve İbrahim Keleş'in savunmaları dinlendi.

Tanıkların da dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti, Mehmet Altun'un sosyal medya hesaplarının, daha önce Konya ve il dışında kaldığı otellerin parasının nasıl ödendiğinin ve bankalardan kullandığı kredilerin sözleşmelerinin incelenmesi için duruşmayı, 19 Nisan’a erteledi.

Ne olmuştu?

30 Temmuz’da merkez Meram ilçesinde Yaşar Dedeoğulları'nın evini basan Mehmet Altun, aile  üyelerine tabancayla ateş etmişti.

Saldırıda Yaşar Dedeoğulları, eşi İpek Dedeoğulları, çocukları Serap Dedeoğulları, Serpil Dedeoğulları, Sibel Dedeoğulları, Metin Dedeoğulları ve Barış Dedeoğulları yaşamını yitirmişti.

Evdeki güvenlik kamerası görüntülerinde Mehmet Altun'un yerde yatan yaralılara tekrar ateş açtığı ve saldırının ardından evi ateşe verdiği görülmüştü.

Olayın ardından kiraladığı araçla kaçan Altun, 4 Ağustos'ta memleketi Bozkır ilçesi Üçpınar Mahallesi'nde tutuklandı.

Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında aralarında Mehmet Altun'un da bulunduğu 11 kişi hakkında iddianame hazırlandı.

İddianamede, katil zanlısı Mehmet Altun hakkında “canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürme” suçundan 7 kez 'ağırlaştırılmış müebbet' hapis cezası isteniyor. Ayrıca olayın ardından evin bazı noktalarına yanında getirdiği bidondaki benzini döküp ateşe verdiği iddiasıyla “yakarak mala zarar verme” suçundan 1 yıldan 9 yıla kadar, “nitelikli olarak konut dokunulmazlığı” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar, “6136 Sayılı Kanuna Muhalefet” suçundan da 5 yıldan 8 yıla kadar yargılanması talep edildi.

İddianamede, bir süre tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen sanıklar Altun'un eniştesi Lütfi Keleş ile ablası Ayşe Keleş, yeğeni Ali Keleş, Yahya Çalık, İbrahim Keleş, Ramazan Çalık, Ali Çalık, Veli Keleş, oğlu Ali Keleş ve akrabaları Ali Keleş hakkında “canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürmeye azmettirme”, “yakarak mala zarar vermeye azmettirme” suçlarından yargılanmaları istendi.

Daha önce de saldırıya uğramıştı

30 yıl önce Kars’tan Konya’ya göç eden Dedeoğulları ailesi, 12 Mayıs 2021'de de çoğu komşuları tarafından toplanan 60 kişilik bir grubun saldırısına uğramış, saldırıda tüm aile fertleri ağır yaralanmıştı.

Katliamda hayatını kaybedem Yaşar Dedeoğulları, 12 Temmuz’da Rûdaw'a saldırıyı şu sözlerle anlatmıştı:

“12 Mayıs günü bayram gecesi bu çalıların arkasında saklanmışlardı. Oğlum dışarıda bağırdıklarını, küfrettiklerini söyledi. Bahçeye çıktığımızda 30 kişi falan demir kapıdan diğerleri de bahçedeki kumlardan atlayarak geldi. Ali Keleş, Veli Keleş, Ayşe Keleş, Yahya Çalık, Lütfi Keleş, Ali Çalık eşi ve oğulları Ramazan bunların içerisindeydi. Biz 7 kişiyiz hepimiz de yaralandık. Oğlum 4 gün yoğun bakımda kaldı. Kızımın da parmağını kırdılar, kafası kırıldı, o da 4 gün hastanede kaldı. Benim de kolumu ve kafamı kırdılar. Başıma 25 dikiş atıldı. Saldırırken de en hafif sözleri şuydu; ‘biz ülkücüyüz sizi buradan süreceğiz, sizi burada yaşatmayacağız’ diyorlardı. 12 yıldır bize bunu söylüyorlar. Keleşler ve Çarıklar aileleri etraftan da birilerini toplamış getirmişlerdi, diğerlerini tanımadım.”

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli