Gelecek Partili Altaç: Kürtlerin statüye sahip olması Türkiye için de iyi
Erbil (Rûdaw) - Gelecek Partili Aydın Altaç, Ahmet Türk, Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’dan oluşan İmralı Heyeti’nin, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı toplantının detaylarını anlattı.
Rûdaw TV’de Nalin Hasan’ın sunduğu sabah bültenine konuk olan Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, toplantıda Türkiye'de 50 yıldır devam eden ve hem Türk hem de Kürt halkının mağdur olduğu sorunun çözümünü ele aldıklarını söyledi.
Görüşmede çözüm önerilerini ve bundan sonra yapılması gerekenleri konuştuklarını aktaran Altaç, iki tarafın karşılıklı fikir alışverişinde bulunduğunu kaydetti.
“Öcalan sorunun silahsız çözümünü istiyor”
Aydın Altaç, DEM Parti heyetinin PKK lideri Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmenin içeriğinden bahsetmediğini söyledi.
Altaç, “Ancak mesajlarından anladığımız kadarıyla Öcalan da bu sorunun silahsız, kansız, siyasi yollardan çözülmesini istiyor. Bugün Ortadoğu ve Türkiye çok önemli bir aşamadan geçiyor. Silah devri sona erdi ve siyasi olarak adım atılması gerekiyor. Genel olarak bundan bahsedildi” dedi.
Meseleye daha çok Türkiye ekonomisi ve istikrarı perspektifinden baktıklarını kaydeden Altaç, “Gelecek Partisi programında bu sorunun nasıl çözüleceğini açıkça dile getirmiş. 5 yıl önce partimizi kurarken belirttiklerimizi bugün hükümet de, devlet de ve Öcalan da dile getiriyor. Bu olumu bir şey. Türkiye'de 50 yıldır yaşanan ekonomik sıkıntıların temelinde de Kürt sorunu yatıyor. Bu nedenle biz sorunun bir an önce çözmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kürt dili ve kimliğinin tanınması ile ilgili engellerinin aşılması ve Kürtçenin anayasada resmi dil olarak kabul edilmesi halinde Kürt sorununun çözümünün daha kolay haline geleceğini belirten Altaç, “Bu Türkiye'nin geleceği açısından da faydalı olacak” diye konuştu.
“AK Parti ve MHP de sorunun çözümünü destekliyor”
Gelecek Partili Aydın Altaç, “Anladığımız kadarıyla AK Parti ve MHP de sorunun çözümünü destekliyor ama gelecekte şartların ne olacağını, ne gibi adımlar atılacağını bilemiyoruz, bu konuda da bir şey söylenmedi” diye belirtti.
Altaç, “Görünen o ki Öcalan silah bırakılmasını isterse bırakılır. DEM Parti heyeti görüşmelerini tamamladıktan sonra bir kez daha Öcalan ile görüşecek. Ancak silahların bırakılması için bir tarihten söz edilmedi” dedi.
Aydın Altaç, Suriye'de yeni bir durumun ortaya çıktığına ve bu durumun ülke için fırsat doğurduğuna dikkati çekerek, “Biz Suriye’deki tüm toplulukların demokrasi ve barış içerisinde yaşamasını temenni ediyoruz. Biz orda Kürtler de dahil hiçbir toplumun zarara uğramaması, insani ve demokratik haklarının savunulmasını, bölgenin savaş değil barış bölgesi haline gelmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“(Rojava) Kürtlerin bir statüye sahip olması Türkiye açısından da iyi”
Altaç, Rojava’da Kürtlerin statü sahibi olması hakkındaki soruya şu yanıtı verdi:
“Şahsi görüşümü söylemek istiyorum. Oradaki Kürtlerin bir statüye sahip olması Türkiye açısından da iyi. Nasıl ki Irak Kürdistan Bölgesi bugün Türkiye'nin dostu ise, Türkiye ile ticaret ve güvenlik konusunda iş birliği yapıyorsa, bugün Rojava da böyle bir şey yaşanırsa Türkiye'ye zarar gelmez, kar olur.
Çünkü Irak, Suriye, İran ve Türkiye'deki Kürtler hep bir arada. Biz birlikte büyüyüp birlikte küçülürüz. Dolayısıyla eğer oradaki Kürtlerin ekonomisi ilerlerse, istikrara kavuşur ve demokrasileri gelişirse bu Türkiye'nin de hoşuna gider. Türkiye de bundan fayda bulur, korkmasına gerek kalmaz. Oradaki durum bir şekilde bizi de rahatsız ediyor. Mesela 2015’te orada savaş yaşandığında bizi de olumsuz etkiledi.”
Aydın Altaç, sivillerin zarar görmemesi için Ankara ile Rojava Özerk Yönetimi arasında görüşmelerin yapılmasının olumlu olacağını söyledi.
Altaç, Rojava’ya yönelik olası bir operasyon hakkında ise, “Umarım böyle bir şey olmaz. Çünkü bu durumda sivillerin zarar görmesi hem o bölge hem de bizim bölgemiz için iyi olmaz. Biz ne Türkiye'nin ne de o bölgedeki Kürtlerin zora düşmesini istemiyoruz. Sorun savaşla değil, diyalog ve müzakereyle çözülebilir. Bu nedenle DEM ile yapılan görüşmelerde ne kadar ilerlenir ve sorun çözülürse DSG ile yaşanan düşmanlık da çözülür” şeklinde konuştu.