Bakan Tunç’tan ‘Kavala’ açıklaması: AB’ye görüşlerimizi ifade ediyoruz
Haber Merkezi – Türkiye Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor'un, cezaevindeki Osman Kavala'yı ziyareti hakkında, “O süreç kendi mecrasında sürüyor. Bizim de Adalet Bakanlığı olarak Bakanlar Komitesi'nde görüşlerimizi ifade ediyoruz” dedi.
Bakan Tunç Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı.
AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor'un, gezi davasından yaklaşık 7 yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'yı ziyareti hakkında konuşan Bakan Tunç, "Yargımız vermiş olduğu bir karar söz konusu ve bu karar Yargıtay tarafından da onaylandı. Başından beri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin tavrı da belli… Orada nasıl bir siyasi süreç işlediğini de hep beraber görüyoruz. Avrupa konuyu maalesef yargı dışında tartışıyor. Dosyadaki deliller, işlenen suç, Gezi olaylarının 10 yıl öncesini hatırlarsak bir şiddet olayı olduğunu o gün hep beraber yaşamıştık. Dolasıyla bir kalkışma hareketi söz konusuydu. Bu da Türk yargısı tarafından delilleriyle tespit edildi. Oradaki Bakanlar Komitesi’ndeki görüşmeler devam ediyor. O süreç kendi mecrasında sürüyor. Biz de Adalet Bakanlığı olarak Bakanlar Komitesi'nde görüşlerimizi ifade ediyoruz. Burada Türkiye'nin haklılığını, bağımsız ve tarafsız Türk yargısının vermiş karara saygı duyulmasını, bu konunun siyasallaştırılmaması gerektiğini hep ifade ediyoruz” diye konuştu.
Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu hakkındaki karar
Bakan Tunç, İstanbul'da, kurye Yunus Emre Göçer'e çarparak ölümüne neden olan ve serbest bırakılan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Mohammed Hassan Shekh Mohamud hakkında yurt dışı çıkış yasağı verilmesi hakkında da şunları söyledi:
"Son çıkan görüntülere baktığımızda vatandaşımız motosikletle giderken arkadan vurma söz konusu. Orada bunu değerlendirecek olan Cumhuriyet Başsavcılığıdır. Vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Orada bir suç varsa bunun karşılığı olacaktır. Kim suç işlediyse kanun karşısında eşittir."
Yargı reformu paketi
Adalet Bakanı, hazırlıkları devam eden yargı reformu paketine ilişkin de açıklama yaptı. Kamuoyunda cezasızlık algısını ortadan kaldıracak bir düzenlemenin yapılması konusunda beklenti olduğunu söyleyen Tunç, "Yani suç işleyenin yanına kar kalmaması lazım. 2 yılın altında bir cezaya hüküm giyen birisi koşullu salıverme süresiyle beraber denetimli serbestlikle hiç cezaevinde barındırılmadan tahliye oluyor" diye konuştu.
“1 ay cezası olan bile 12 gün cezaevinde kalmalı”
Bu durumun cezasızlık algısına neden olduğunu belirten Tunç, "Denetimli serbestlik süresini otomatik 1 yıl değil de bir oran getirerek beşte bir olabilir, bu tabii ki milletvekillerimizin takdirindedir. Yani 1 ay cezası olan bile 12 gün cezaevinde kalması gerekir diye düşünüyoruz. Bu bizim katıldığımız toplantılarda dile getirildi. 2 yıl ceza alan bir kişinin özellikle koşullu salıvermesi 1 yıl. Bunun beşte biri denetimli serbestlik olduğunda da en az 9-9,5 ay gibi cezaevinde kalması, cezasızlık algısının ortadan kaldırılması için önemli. Yasalaştığında toplumda cezası 5 yılın altındaki suçlar bakımından cezaevinde kalma durumu söz konusu olacak” dedi.