İSİG Meclisi: 2019’un ilk 11 ayında 1606 işçi yaşamını yitirdi

Haber Merkezi – Türkiye İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi raporuna göre Kasım ayında en az 126, yılın ilk on bir ayında ise en az 1606 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG Meclisi’nin, “Kasım 2019 İş Cinayeti” başlığıya yaymlanan raporuna göre Kasım ayında 126 işçi yaşamını yitirdi. Rapora göre bu işçilerden 108’i ücretli, 18’i ise çiftçi ve esnaf olarak kendi nam ve hesabına çalışıyordu.

Sendika.org’da yer alan habere göre yaşamını yitirenlerin 3’ü kadın işçi, 123’ü erkek işçi. Kadın işçi ölümleri tekstil, eğitim ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

Rapora göre Kasım ayında 3 çocuk işçi can verdi. 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 33 emekçi bulunuyor.

3 mülteci işçi yaşamını yitirdi

Rapora göre, kasım ayında 3 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 1’i Afganistanlı, 1’i İranlı ve 1’i Suriyeli.

Ölümlerin ana gövdesini güvencesiz işçiler oluşturuyor

Kasım ayında en fazla işçi ölümü inşaat, taşımacılık, tarım, ticaret/büro, metal, gıda, gemi/tersane, belediye/genel işler, madencilik, enerji ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

Bu ay tarımda ölenlerin çoğu çiftçi ve zeytin hasadında ölenlerdi. Sanayide ölen işçilerde bütüne göre oransal bir artış mevcut.

Rapora göre bütün işkollarında ölümlerin ana gövdesini güvencesiz işçiler oluşturuyor: taşeron ve yevmiyeli çalışanlar ile sigortasız işçiler oluşturuyor.

En fazla ölüm nedenleri sırasıyla ezilme/göçük, yüksekten düşme, trafik/servis kazası, kalp krizi, intihar, patlama/yanma, şiddet ve elektrik çarpması olarak kaydedildi.

İşçi ölümlerinin gerçekleştiği kentler

İSİG Meclisi, kasım ayında Türkiye’nin 44 şehrinde ve yurtdışında 6 ülkede iş cinayeti gerçekleştiğini tespit etti:

15 ölüm İstanbul’da; 10 ölüm Antep’te; 7 ölüm Kocaeli’de; 6’şar ölüm Bursa ve İzmir’de; 5’er ölüm Afyon ve Antalya’da; 4’er ölüm Ankara, Diyarbakır, Muğla ve Sakarya’da; 3’er ölüm Balıkesir, Eskişehir, Samsun ve Şırnak’ta; 2’şer ölüm Bilecik, Çorum, Edirne, Hakkari, Kütahya, Malatya, Urfa, Uşak ve Zonguldak’ta; 1’er ölüm Adana, Aydın, Bartın, Bayburt, Çanakkale, Denizli, Elazığ, Erzincan, Gümüşhane, Karabük, Kayseri, Kırşehir, Konya, Mardin, Mersin, Niğde, Ordu, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Belçika, Endonezya, Irak, Kuzey Kıbrıs, Macaristan ve Suudi Arabistan’da yaşandı.

Ölen işçilerin sadece birinin sendikalı olduğunun belirtilen raporda, “40’lı yaşlardaki Ankara Çankaya Belediyesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışan DİSK Güvenlik-Sen üyesi Gürhan Koca ekonomik nedenlerden dolayı intihar ederek yaşamına son verdi” denildi.

İş çlümlerinin aylara göre dağılımı

Ocak ayında en az 159 işçi, Şubat ayında en az 127 işçi, Mart ayında en az 114 işçi, Nisan ayında en az 153 işçi, Mayıs ayında en az 164 işçi, Haziran ayında en az 131 işçi, Temmuz ayında en az 178 işçi, Ağustos ayında en az 149 işçi, Eylül ayında en az 147 işçi, Ekim ayında en az 158 işçi ve Kasım ayında en az 126 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk on bir ayında en az 1606 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.