Diyarbakır’da üniversite öğrencilerinden kadın cinayetlerine karşı oturma eylemi

3 saat önce
Etiketler Diyarbakır kadın cinayetlerine karşı oturma eylemi Kadına Şiddet Dicle Üniversitesi Öğrenci Toplulukları
A+ A-

Haber Merkezi – Diyarbakır’da kadın cinayetlerine dikkat çeken üniversite öğrencileri, "İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı, kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir geri adımdır. Kadın cinayetlerinin önlenebilmesi için devletin acilen etkili, kapsamlı ve uzun vadeli bir politika geliştirmesi gerekmektedir" dedi.

Dicle Üniversitesi Öğrenci Toplulukları, son dönemlerde kadınlara yönelik artan şiddet ve cinayet olaylarına karşı basın açıklaması yaptı.

Tıp Sanat Topluluğu TÖB (Tıp Öğrencileri Birliği), Tıp Sanat Topluluğu (DÜTS), Sinema Kulübü (DÜSİNEK), Kolektif Tiyatro Atölyesi (DÜKTA), Avrupa Tıp Öğrencileri Topluluğu (EMSA) ve Psikoloji Öğrencileri Topluluğu üyeleri Dicle Üniversitesi Öğrenci İşlerinde bir araya gelerek oturma eylemi düzenledi.

Topluluk adına açıklama yapan Rozerin Fidan, kadın cinayetlerinin toplumun en derin sorunlarından biri olduğuna dikkati çekti.

Bu durumun “bireysel olaylar” şeklinde Değerlendirilmeyeceğine vurgu yapan Fidan, bunun toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ataerkil yapılar ve yetersiz politikaların bir sonucu olduğunu söyledi.

Fidan şöyle devam etti:

“Devletin asli görevi, vatandaşlarının güvenliğini sağlamak ve onların yaşam hakkını korumaktır. Ancak mevcut uygulamalara bakıldığında, kadın cinayetlerinin önlenmesi konusunda etkin bir politika izlenmediği açıktır. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı, kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir geri adımdır ve bu durum, kadınların yaşam hakkını korumaya yönelik devletin kararlılığını sorgulanır hale getirmektedir."

Kadın cinayetlerinin önlenebilmesi için devletin acilen etkili, kapsamlı ve uzun vadeli bir politika geliştirmesi gerektiğini dile getiren Fidan, "Kadına yönelik şiddetle mücadelede hem hukuki düzenlemelerin tam anlamıyla uygulanması hem de toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik eğitim ve farkındalık çalışmalarının artırılması önemlidir. Ayrıca, şiddet vakalarına zamanında ve etkin müdahale edilmesi, mağdurların korunması ve faillerin caydırıcı cezalarla karşı karşıya kalması sağlanmalıdır. Kadın cinayetlerinin son bulması sadece bireysel cezalarla değil, bütüncül bir yaklaşımla mümkündür. Devlet, kadınların yaşam hakkını koruma konusundaki sorumluluğunu, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine dayalı, kararlı ve etkin politikalarla yerine getirmelidir” ifadelerini kullandı.

Fidan son olarak 4 Ekim günü İstanbul Edirnekapı Surları'nda iki kadının katledilmesini kınayarak bir daha bu tür cinayetlerin gerçekleşmemesi için önlemlerin alınmasını talep etti.

Açıklama sonrası öğrenciler bir süre oturma eylemine devam etti.         

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

PSK Parti Maclis toplandı. / Foto: PSK

Kürdistan Sosyalist Partisi 50 yılı geride bıraktı

PSK 50’nci kuluş yıldönümü dolayısıyla yayımladığı açıklamada, “Ortadoğu’da yaşanan savaş ve istikrarsızlığın temel nedenlerinden birisinin Kürt ve Kürdistan meselesi olduğuna şüphe yoktur” dedi.