Haber Merkezi – Türkiye ve Yunanistan, Ege'deki gerginliğin tırmanması üzerine bir birilerini Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve NATO’ya şikayet etti.
Türkiye ile Yunanistan arasında gerginlik, son olarak Yunanistan'ın, Ege ve Doğu Akdeniz'de görev uçuşu gerçekleştiren Türk jetlerine Rus yapımı S-300 Hava Savunma Sistemi ile “radar kilidi” atıldığı yönündeki haberlerin ardından iyice tırmandı.
Türkiye, Yunanistan’ı Girit’te konuşlu S-300 hava savunma sistemlerini kullanarak F-16 savaş uçaklarını taciz etmekle suçlarken Yunanistan ise iddiaları reddetti.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'ın bu adımla tehdide kalkıştığını söyleyerek, "İleri gidersen bedeli ağır olur" dedi. Erdoğan, Atina yönetimini hedef alarak "Bir gece ansızın gelebiliriz" uyarısında bulundu.
Ankara’dan mektup
Bu gerginliğin ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Mevlüt Çavuşoğlu'nun imzasıyla 25 Avrupa Birliği (AB) başkentine, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektuplar gönderdi.
AA’nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, 1 Eylül’de iletilen mektuplarda, Ege’deki sorunların çözümüne ilişkin Türkiye’nin tutumunu ve görüşlerine yer verildi. Ayrıca Yunanistan’ın “hukuksuz eylemlerine” ve “maksimalist taleplerine” dikkati çekildi.
Mektupta, Ege Denizi'nde birbiriyle yakından bağlantılı ve ilişkili bir dizi sorun bulunduğu, bu sorunların, kara sularının ve ulusal hava sahasının genişliği, kıta sahanlığı ve kara sularının sınırlandırılması, Doğu Ege Adaları'nın gayriaskeri statüsünün ihlali, geçerli uluslararası antlaşmalarla egemenliği Yunanistan’a devredilmemiş ada, adacık ve kayalıklar ile SAR, FIR ve NAVTEX gibi hizmet sahaları olduğu vurgulandı.
Bakanlık mektuplarda, Yunanistan’ın, Ege'deki kara sularının genişliğinin 6 deniz mili olrağmen, 10 deniz mili hava sahasına sahip olduğunu iddia ettiğini vurguladı.
Mektupta ayrıca, Türkiye’nin, Ege meselelerinin iki ülkenin temel hak ve meşru çıkarlarının karşılıklı olarak tanınmasıyla uluslararası hukuk çerçevesinde çözülebileceğine inandığı aktarıldı.
Atina’dan benzer adım
Öte yandan Yunanistan basını, Dışişleri Bakanlığı’nın, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın kaleminden “Türkiye'de üst düzey siyasetçilerin son zamanlarda yaptıkları tehditvari söylemlerini içeren mektubun Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, Avrupa Birliği ve NATO Genel Sekreterliğine iletileceğini” yazdı.
Dendias’ın aynı mektubun içine, Türkiye’de iktidar ortağı olan MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Ülkü Ocaklarına hediye ettiği haritayı da eklediği belirtilirken “Yalnız Yunan adalarını değil, Girit adasını bile Türk toprakları olarak gösteren böyle bir haritan Türkiye’nin neleri amaçladığını göstermektedir” ifadelerine de yer verildiği belirtiliyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın