Ankara-Kahire yakınlaşması: Siyasi istişarelerin ikinci turu bugün başlıyor

Haber Merkezi - Ankara ve Kahire arasındaki görüşmelerde ikili konuların yanı sıra Libya, Suriye ve Irak'taki durum başta olmak üzere bölgesel konular ele alınması ve Doğu Akdeniz'de barış ve güvenliğin sağlanması ihtiyacı üzerinde durulması bekleniyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye-Mısır Siyasi İstişarelerinin ikinci turunun bugün ve yarın (7-8 Eylül) Ankara'da gerçekleştirileceği duyurulmuştu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye-Mısır Siyasi İstişarelerinin ikinci turu Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ve Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Loza başkanlığındaki heyetler arasında 7-8 Eylül 2021 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilecektir. Görüşmelerde ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alınacaktır” ifadeleri kullanılmıştı.

Türkiye ile Mısır arasında 8 yıldır fiilen donmuş ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla başlatılan istişareleri yürüten heyetlerinin iki gün süren ve 6 Mayıs'ta Kahire'de tamamlanan istikşafi görüşmelerinin ardından müteakip adımların kararlaştırılacağı bildirilmişti.

Bugün özel bir televizyon programına katılan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye - Mısır ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, Türkiye-Mısır temaslarına ilişkin "Bizim heyetimiz gitti, şimdi onlardan da bir heyet geldi. Bugün görüşüyorlar. İleriki aşamalarda karar verirsek, büyükelçi atama noktasında adımlar atarız" dedi.

Çavuşoğlu, "Deniz yetki alanları ile ilgili onlar da isterse müzakerelere başlarız. Bizimle anlaşırlarsa daha fazla alan elde ederler. Bunlar mümkün olan ve olması gereken şeyler. Ekonomik ilişkimiz her geçen gün artıyor" diye ekledi.  ,

Ne olmuştu?

Mısır ve Türkiye, Mısır ordusunun Türkiye tarafından desteklenen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yönetimine 2013'te darbe yapmasından bu yana görüşmüyordu. Mısır yönetimi, Mursi liderliğindeki Müslüman Kardeşleri “terör örgütü” ilan etmişti.

Son zamanlarda, üst düzey Türk yetkililer Mısır ile ilişkilerde ısınma sinyalleri vermiş ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sissi hükümetine önceki, keskin eleştirel yaklaşımları azaltmışlardı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 12 Mart'ta iki ülkenin “istihbarat, diplomatik ve ekonomik” temasları olduğunu söyleyerek, iki ülke arasında güçlü bağlar olmasını umduğunu belirtmişti.