Süryaniler ‘devlet destekli kiliseden’ memnun

07-01-2015
Rûdaw
Süryani
Süryani
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Türkiye’de yaşayan Süryaniler için, devlet desteği ile ilk defa bir kilise yapılacak. İstanbul’da yaşayan Süryaniler, karardan memnun.

 

İstanbul Yeşilköy'de Süryani Ortodoks Kilisesi'ne geçen yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen 2 bin 736 metrekarelik arazide bir kilise inşa edilecek.

 

Kararla birlikte, Cumhuriyet tarihinde bir ilk gerçekleşti. İlk defa, devlet desteği ile bir kilise inşa edilecek. Kilisenin, Mardin ve Midyat’taki kiliselerin mimarisine uygun şekilde inşa edileceği belirtiliyor.

 

İstanbul Süryani Vakfı temsilcileri, resmi bir karar ellerine ulaşmadığı için konu hakkında konuşmak istemiyor, ancak Süryaniler kararın olumlu olduğunu düşünüyor.

 

Rûdaw’a konuşan Naim Avul, İstanbul’da 15 bin yakın Süryani’nin yaşadığını belirterek, “Latin Katolik Cemaati’nin kilisesinde ayinlerimizi yapıyoruz. Çoğu zaman, onların ayinlerini bitirmesini bekliyoruz. Cumartesi günleri, bu kiliseyi 600-700 kişi kullanıyor” dedi.

 

Avul, devlet tarafından cemaate kilise yapılmasından mutlu olduklarını söyledi.

 

Zeki Basmaci da, yıllardır bu haberi beklediklerini, karardan mutlu olduğunu söyledi. Azınlıkların mal ve mülkünün iadesi konusunda da bazı sorunlar olduğunu aktaran Basmacı, “Bu sorunlar da yavaş yavaş aşılıyor. Güneydoğu’daki bazı arsalarımız iade edildi” dedi. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli