İstanbul ve Silopi’de ‘kimyasal silah’ yürüyüşü: Yüzün üzerinde gözaltı

Haber Merkezi – HDP’nin de aralarında olduğu parti ve kurumlar bugün İstanbul ve Silopi’de “Kimyasal Silah Kullanımına Karşı İnsanlık Yürüyüşü” adlı yürüyüşü gerçekleştiriyor.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Barış Anneleri Meclisi, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Hukuki Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Göç Platformu ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi ‘nin katılımıyla Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Tilqebin beldesinde “kimyasal silah” iddialarına ilişkin bir araya geldi.

“Kimyasal Silah Kullanımına Karşı İnsanlık Yürüyüşü” adı verilen yürüyüşe hem İstanbul’da hem de Silopi’de polis tarafından müdahale gerçekleşti.

Silopi’de DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır'ın da aralarında olduğu pek çok kişi yürüyüş yapmak istedi.

Tilqebin beldesinde bir araya gelen gruba tazyikli su ve gazla müdahale yapıldı.

İstanbul’da da Şişhane, Taksim ve Mis Sokak’ta gerçekleşen yürüyüşte HDP’li vekiller ablukaya alındı.

Çok sayıda kişinin ters kelepçe ile gözaltına alındığı bildirilirken polis sokakları kapattı.

Silopi ve İstanbul’da 100’den fazla gözaltı

Silopi’deki yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Jandarma yürüyüş yapan gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahele edip yürüyüşü engelledi.

Jandarma, aralarında siyasilerin de olduğu 32 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınanların isimleri şu şekilde: Aziz Aksın, Tevfik Çetin, Hoşyar Sarıyıldız, Ahmet Binay, Beytocan Kırıcı, Kemal Baran, Mustafa Bozan, Ebru Yalçın, İsmail Tokkan, Rojevan Yılmaz, Salih Dogan, Mahmut Ulus, Gurbet Bozyiğit, Nevin Tiryaki, Omer Balıcak, Cahide Udum, Sumeyye Kırıcı, Zozan Kaplan, Mehmet Emin Özer, Hogır Çetik, Aydın Aslan, Mehmet Abizeytoğlu, Yunus Kılıç, Hasan Yıldız, Şehmus İke, Sabahattin Genco, Hüseyin Akdoüan, Şefik Enüştekin, Ecevit Ceylancı, Ertem Karakuş, Maşallah Erbey ve soyadı öğrenilemeyen Roni.

İstanbul’da da ara sokaklardan İstiklal Caddesi’ne çıkmaya çalışan gruplar polislerce engellendi. Grupları ablukaya alan polisler, aralarında “Barış Anneleri”nin de bulunduğu en az 80 kişiyi gözaltına aldı.

Valilikten açıklama

Öte yandan İstanbul Valiliği’nden HDP yürüyüşüne ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada 121 kişinin gözaltına alındığı belirtilerek Beyoğlu’nda yapılması planlanan yürüyüşün Kaymakamlıkça yasaklandığı belirtildi.

İstanbul Valiliğinin açıklaması şu şekilde:

“Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından PKK/KCK Terör Örgütü mensuplarına yönelik operasyonlara karşı (HDP) tarafından, Beyoğlu ilçemizde “izinsiz toplanma ve yürüyüş” çağrıları üzerine Beyoğlu Kaymakamlığı’nca “kanuna aykırı toplanma ve yürüyüşün yasaklanmasına” karar verilmiştir.

Kaymakamlıkça alınan karara riayet etmeyen; İstiklal Caddesi, Tünel Meydan ve ara sokaklarda toplanarak izinsiz yürüyüş yapmak isteyen (121) şahıs, güvenlik görevlilerimizce yakalanmıştır.”