Randevu sorunu büyüyor: 'Sebep, kötü sağlık politikaları’
Ankara (Rûdaw) – Türkiye’de sağlık hizmetlerinin sunulmasında sorunlar devam ediyor. Doktorların sayısının azalmasıyla beraber, randevu bulmak zorlaşırken bazı vatandaşlar randevu alabilmek için 20 gün kadar bekleyebiliyor.
Türkiye Tabipler Odası istatistiklerine göre Türkiye’de yaklaşık olarak 160 bin doktor bulunuyor. BU sayıya rağmen halen 80 bin doktora daha ihtiyaç duyuluyor.
Doktorların sayısının azalması ve son dönemde mevcut doktorların yurtdışına gitmesiyle beraber vatandaş randevu bulmakta zorluk yaşıyor.
“Kötü sağlık politikaları randevuların aksamasına neden oluyor”
Rûdaw’a konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Vedat Bulut, sağlık politikalarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Kötü sağlık politikaları, randevuların çok olmasına ve aksamasına neden oluyor. Ama en temeldeki soruna inersek koruyucu sağlık hizmetlerinden kaynaklı. Yani Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) sevk zinciri çalıştırılsa ve koruyucu sağlık ihmal edilmezse tabii ki bu kuyruklar olmayacak.”
Ankara’da 2’si şehir hastanesi toplamda 37 hastane bulunsa da Ankaralılar da randevu bulmakta zorlanıyor.
Yaşanan soruna ilişkin Rûdaw’a konuşan Necati Kurtdoğan, şunları söyledi:
“Randevu sistemlerinde verilen randevu saatleri bile uymuyor. Örneğin 2’de buyrun gelin randevuya deniyor, geliyorsun 3-4’ü buluyor ya da doktor yok diyorlar. O zaman neden randevu verdiniz.”
“Çoğu insan randevu konusunda şikayetçi”
Hastane yolunda ring seferi yapan şoför Sefer Aydeniz de “Çoğu insan randevu konusunda şikayetçi. Randevuyu zor aldığını söylüyor. Sabahtan akşama kadar burada çalışıyorum, gene şikayet hastaneden randevu alamadıkları yönünde” dedi.
Türkiye’de randevu bulunamamasının en büyük sebeplerinden biri yurtdışına doktorların gitmesi.
TTB’nin verilerine göre 2020’de 947, 2021’de 1405 doktor yurtdışına giderken 2022’de bu sayının 2 bin 500’e çıkması bekleniyor.