Türkiye rüzgar enerjisi yatırımlarını arttırıyor

Ankara (Rûdaw) - Türkiye, enerji tedarikini yerel kaynaklardan sağlamak için farklı alternatifler arıyor.

 

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından bu yıl 7’incisi düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi 6-7 Kasım’da Ankara’da gerçekleştiriliyor. Kongrede rüzgar enerjisinden fayalanmak için modern teknolojinin kullanımı tartışılıyor.

 

Rûdaw’a konuşan Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği(TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, “Türkiye’de şu anda 48 bin MW tekno ekonomik potansiyeli var. Ancak biz bu potansiyelin yüzde 15’ini kullanıyoruz. Rüzgar enerjisinde katedecek çok yolumuz var” dedi.

 

Ataseven, rüzgar enerjisinin sürdürülebilir bir enerji kaynağı olduğu için avantajlı olduğunu ifade etti.

 

Türkiye’de mevcut 172 rüzgar santralinin yanısıra 29 yeni santralin daha açılması için de çalışmalar yürütülüyor. Bu santrallerden elektriğinin yüzde 6’sını karşılayan Türkiye, 2023’e kadar bu oranı yüzde 15’e çıkarmayı hedefliyor.

 

Enerji Danışmanı Ali Şahin, “Ölçüm kampanyası kapsamında rüzgar ölçüm istasyonları kuruyoruz. Türkiye’de şu an için 6 bin MW’ın üstünde bir kapasite var ama ilerleyen yıllarda bu artacaktır” diye konuştu.

 

Enerji kullanımında dışarıya bağımlı olan ve enerji tedariki için yıllık 10 milyar dolar kaynak ayıran Türkiye, rüzgar enerji santrellerine yapacağı yatırımlarla enerji giderlerini azaltmayı hedefliyor.

 

Türkiye, güneş enerjisinin yanısıra doğal gaz, güneş panelleri ve su enerjisinden yıllık 87 bin 139 KW elektrik üretiyor.