Prof. Dr. Naci Görür İstanbul depremi hakkında net konuştu

06-08-2023
Etiketler Prof. Dr. Naci Görür İstanbul Deprem Deprem Destek Kredisi
A+ A-

Haber Merkezi - Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, olası İstanbul depreminin öncelikle Kumburgaz Fayı'nda olacağını ve 7,2 ila 7,6 büyüklüğünde gerçekleşeceğini söyledi.

6 Şubat’ta Maraş merkezli deprem felaketinin üzerinden 6 ay geçti. Depremin izleri henüz silinmemişken jeologlar Türkiye’de deprem riski olan bölgeler için uyarılarını sürdürüyor.

Prof. Dr. Naci Görür, Habertürk'teki canlı yayında olası İstanbul depreminin 7,2 ila 7,6 büyüklüğünde ve Kumburgaz Fayı'nda olacağını belirtti.

"İstanbul'da beklenen deprem 7,2 ila 7,6 arasında değişiyor. O kesin” diyen Görür, “Bilimsel çalışmalar bunu gösteriyor. Bu deprem olursa 6 Şubat'taki depremden daha büyük zarar verir. Sokak başında iki ev yıkılırsa orayı unutun. Ne yardım götürebilirsin ne de kurtarabilirsiniz. 600 bin konut yani siz isterseniz her konutta 4 kişi düşünün daire gibi düşünün. 4 kişiden 2,5 milyon insan ölümle burun buruna kalır. Vereceğimiz can kaybı inanılmaz boyutta olur” ifadelerini kullandı.

Deprem Marmara Denizi içinde olacağını aktaran Görür, şu ifadeleri kullandı: “İstanbul içinde fay kırılacak diye bir şey yok. Biz İstanbul dediğimiz zaman İstanbul'da olmaz bir farklılık koyuyor ya öyle bir şey yok. Marmara'da 160 km uzunluğundaki bir fay uzunluğudur. Beklediğimiz deprem öncelikle Kumburgaz Fayı'nda olacak. Depremden İstanbul'dan Tekirdağ'a kadar o bölgeler etkilenir.

Depremin büyüklüğüne, zemine, yapı stoğuna kadar etkilenecek alan genişliği değişir. Doğu'dan Güney'de Balıkesir, Çanakkale, Yalova'ya kadar etkilenir. Depremin olduğu yerden uzaklığınız, bulunduğunuz zemin ne kadar sağlam gibi etkenlerle depremin şiddetini daha az hissedebilirsiniz. Siz kıyıya yakınsınız, zemininiz iyiyse, statiği ile projesi birbirine uyumlu ise çok büyük ihtimalle o binadan sağ çıkarsınız. O bina hasar almaz demiyorum. Lakin sahibini sağ olarak çıkartır. Biz hiçbir bina çatlamaz demiyoruz."

Prof. Dr. Naci Görür, “24 yılda İstanbul depreme hazır hale gelebilirdi. Lakin bugünkü halinde İstanbul depreme hazır değil” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli