Guardian: İstanbul kokainde Barselona, eroinde New York’tan sonra ikinci sırada
Haber Merkezi – The Guardian gazetesinin araştırmasına göre, İstanbul, Barselona'dan sonra kokain de dahil dünyanın en yüksek ikinci madde tüketimine sahip kenti. Aryıca eroin kullanım seviyesinde ise New York'tan sonra ikinci kent konumunda.
İngiliz The Guardian gazetesinde, “Türkiye, kenevir üretimini artırmak için kenevir mahsulleri ile deneyler yapıyor” başlığı ile yayımlanan haberde, kenevir tabu konusu olmaya devam ederken, “ekonomik krizdeki Türkiye’nin endüstriyel kullanım için kenevir denemesi yaptığına” değinildi.
Yeni Akit gezetesi yazarı 72 yaşındaki gazeteci Abdurrahman Dilipak’ın, tutumlar değiştikçe ve ülkede bir zamanlar yaygın olan mahsulü yeniden denemeye başladıkça yasallaştırma lehine Türkiye'nin en yüksek seslerinden biri olduğu dikkat çekilen haberde, Dilipak’ın köşe yazılarından birinde, “Esrarın bin bir faydası var… Bu bitki genellikle Allah'ın bir lütfudur. Havayı, suyu ve toprağı temizler” şeklinde yazdığı ve alkolün daha tehlikeli olduğunu savunduğu belirtildi.
Guardian’ın haberinin satır başları şöyle...
1970'lere kadar Karadeniz bölgesinde yetiştiriliyordu
Endüstriyel kenevir, 1970'lerde katı narkotik karşıtı yasalar getirilene kadar Karadeniz bölgesinde yetiştiriliyordu. Bugün birçok insan politika değişikliğini ABD'den gelen baskıya bağlıyor. Şimdi bile, esrar bir tabu konusu olmaya devam ediyor ve eğlence amaçlı kullanım iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.
Kenevir kağıdı ve tekstil üretimi devam ederken, bu fabrikaların sonuncusu 2000 yılında kapandı ve Hindistan gibi yerlerden ithal edilen daha ucuz petrol bazlı malzemelerle rekabet edemedi.
2019'da ekonomik krizle boğuşan ve çeşitlendirmenin yollarını arayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir zamanlar patlayan kenevir ihracat endüstrisini restore etme umuduyla ülkenin esrar üretimini artırmak için adımlar atacağını sürpriz bir açıklama yaptı.
Şimdi, araştırmacılar tarafından yetiştirilen ve incelenen bitkilerin ilk mahsulü hasat edildi ve 19 Mayıs Üniversitesi'nin önde gelen kenevir araştırma merkezi müdürü Selim Aytaç'a göre sonuçlar umut verici.
Aytaç, “2013 yılından bu yana endüstriyel kullanım için ince lifli bir ürün yetiştirmek ve ilaç maddesi miktarını azaltmak için tohum geliştiriyor ve yetiştiriyoruz. Şimdiye kadar büyük başarı elde ettik. Bunun ilaç, gıda, un, orman ürünleri, ip, tekstil için kullanılabileceğini umuyoruz’’ diyerek, “Dünya hükümetleri karbon ayak izlerini azaltmaya bakarken keneviri geri getirmenin küresel bir etkisi olabilir. Plastik veya pamuktan çok daha az kaynak kullanır” şeklinde ekledi.
İstanbul madde kullanımında ikinci
Uyuşturucu kullanımı hakkında konuşma tabusuna rağmen, İstanbul Üniversitesi'nin 14 kanalizasyon arıtma tesisinden gelen atık suyu analiz eden Türkiye'de türünün ilk örneği olan bir araştırma. 17 milyonluk mega kentte yasadışı madde kullanımının yaygın olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar, en çok kullanılan uyuşturucunun esrarla birlikte, İstanbul'un Barselona'dan sonra dünyanın en yüksek ikinci madde tüketimine sahip olduğunu doğruladı. Çalışma ayrıca İstanbul'un eroin kullanım seviyelerinde New York'tan sonra ikinci olduğunu gösterdi.
Dilipak ve diğerlerinin belirttiği gibi, esrarın yasallaştırılması, üretimi organize suçun elinden alarak mevcut yasa dışı endüstrinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.
Dilipak, “Adana, İstanbul nüfusunun üçte biri ama Adana'da kullanılan esrar İstanbul'dakiyle hemen hemen aynı. Adana oransal olarak dünyada üçüncü sırada” diye yazdı.
Esrar yetiştirmeye yönelik tutumların yavaş yavaş değiştiğini belirten Aytaş ise, “Samsun'da bir köy, algıları değiştirmede ve sözü açmada öncülük ediyor” dedi ve ekledi:
“Tarım alanlarında yaptığımız denemelerde, bazen yerel halk gece gelip bitkileri söktü. Ancak giderek daha fazla insan zararlı bir şey yetiştirmediğimizi, değeri olan bir ürün yetiştirdiğimizi anlamaya başlıyor.”