Davutoğlu: O belediyeler hesap verecek!

06-01-2016
Rûdaw
Etiketler Mardin Büyükşehir Diyarbakır Büyükşehir Hakkari belediyesi
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye Başbakanı Davutoğlu, DBP’nin elindeki belediyeleri eleştirerek, “Yatırım, hizmet, icraat, temizlik yok ama şiddet, çukur, barikat her türlü illegal yapı var” dedi.


Ahmet Davutoğlu, ATO Congresium'da, Ankara Büyükşehir Belediyesi 2016 ve sonrası projelerinin tanıtımı törenine katıldı.

 

Burada bir konuşma yapan Davutoğlu, Suriye krizinde 5 yıldır dünyanın gözünü kapadığını belirterek, dün sahile 36 göçzedenin bedeninin vurduğunu hatırlattı. Davutoğlu, şöyle konuştu:

 

“Dünya bu manzaraları sadece gazete manşetlerine yansıyan fotoğraflarla anıyor. Suriye’de masum sivillerin üzerine insafsızca, barbarca bomba yağdıran Suriye rejimi ve yandaşları, Rusya da bu zulümlerin ortağı olmuştur. DEAŞ teröründen kaçan kardeşlerimizin ızdırabına artık sessiz kalınmamalıdır.” 


Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) bazı belediyelerine ait rakamları paylaşan Davutoğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin gelirlerinin yüzde 96,7’sinin merkezi yönetimden sağlandığını bildirerek, şunlaeı aktardı:

 

“Gelirinin giderini karşılama oranı ise yüzde 217,7. Yani gelirinin yarısından fazlası harcanmıyor. Harcananlar da personel giderine gidiyor. Oradan da nerelere gittiğini siz tahmin edebilirisiniz.

 

Yönetimdeki bir diğer ilginç veri de personel harcamalarıyla ilgili. Mardin Belediyesi’nin toplam giderinin yüzde 62, 6’sı personele harcanıyor. Türkiye ortalamasında bu yüzde 11,7. Bu personel ne yapıyor? Bu personel giderlerinin nereye gittiğini tek tek araştıracak ve hesaplarını soracağız” şeklinde konuştu.


Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde yatırım giderlerinin toplam giderlerinin içinde yüzde 7 olduğunu belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

 

”Diğer şehirlerde yüzde 46. O zaman bu kaynaklar nereye aktarılıyor sormak gerekir. Doğu ve Güneydoğu’daki bir çok şehirde durum bu. Nusaybin kanalizasyon sorunu çözülebilirdi, Ömerli’nin içme suyu sorunu ortadan kaldırılabilirdi.

 

Şimdi çıkmışlar ‘özerklik, özyönetim’ diyorlar. Soruyoruz, özerklik diyorsun ama vatandaşa harca diye verilen paraları yatırımdan başka her şeye harcıyorsun. Vatandaş hizmet bekliyor, bu beyefendiler bunu yapmak yerine çukurlar kazıyorlar, barikatlar kuruyorlar.”


Diyarbakır’da da, Van’da da, Hakkari’de de hemen hemen aynı benzer rakamların geçerli olduğunu belirten Türkiye Başbakanı, şunları anlattı:

 

“Yatırım, hizmet, icraat, temizlik yok ama şiddet, çukur, barikat her türlü illegal yapı var. Buradan meydan okuyoruz. Teröristin kazması, greyderi, kamyonu, iş makinası bunlardan. Bazıları terör örgütünün lojistik merkezi gibi çalışan bu belediyelerin yöneticileri, bütün bu ihanetlerin hesabını verecekler.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli