Mazlum-Der Başkanı: Hastalıklı, vahşete yakın bir süreç!
Ankara (Rûdaw) - Türkiye’de son günlerde yaşanan şiddet olayları çok sayıda faili meçhul cinayetin ve politik saldırıların yaşandığı 90’lı yılları hatırlattı. Mazlum-Der Başkanı Ömer Faruk Ünsal, 90’lı yıllarda silahla gerçekleştirilen şiddet olaylarının artık bıçakla yapıldığına dikkat çekerek, “Çok daha hastalıklı, çok daha vahşete yakın bir süreç yaşıyoruz. Bütün siyasetçiler açıklamalarına dikkat etsin” dedi.
Kobani olaylarının ardından Türkiye bir şiddet sarmalına girdi. Olaylar sırasında ve ardından yaşanan olaylarda çoğu faili meçhul kalan 40’ın üzerinde kişi yaşamını yitirdi. Cinayetler arasında 4 linç, yakılma, bıçaklanma ve çatıdan atma gibi yöntemlerin kullanılması dikkat çekti.
Son olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi Üyesi Ahmet Karataş, dün Ankara’da 9 yerinden bıçaklandı ve boğazı kesilmeye çalışıldı. Şans eseri kurtulan Karataş’ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Yaşanan şiddet olaylarını Rûdaw’a değerlendiren Mazlum-Der Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, legal alanda siyaset yapan tarafların çok sert bir dil kullanarak ortamı gerdiklerini ve insanlarda bir nefret duygusunun biriktiğini söyledi.
Siyasetçilerin toplumda yaratacağı etkiyi göz önünde bulundurarak açıklama yapmalarını isteyen Ünsal, “Aksi halde hem durumdan vazife çıkarmak isteyenlere, hem de vazifelenmek isteyenlere bir imkan doğmuş olur” dedi.
Dün Ankara’da yaşanan bıçaklanma olayını da değerlendiren Ünsal, şöyle konuştu:
“Soruşturma süreci devam ediyor. Ne olduğunu bilmiyoruz. İlk bakışta şunu söyleyebiliriz; çözüm sürecinin sükunet içerisinde gitmesinden rahatsızlık duyan birtakım çevreler var. Onlar tekrar kavgalı günler gelsin diye bekliyorlar, bu çok açık. Yapılması gereken siyasetçinin buna yapmak isteyenlere fırsat vermemesidir. Böyle devam ederse korktuğunuz, kaygı duyduğunuz o kanlı geçmişle karşılaşmak olası görünüyor.”
90’lı yıllarda da benzer şiddet olaylarının yaşandığını ancak bu defa şiddet olaylarında bıçak kullanıldığına dikkat çeken Ünsal, şu değerlendirmede bulundu:
“Türkiye toplumu bazı konularda kör şiddete eğilimli. Bu yöntemlerde IŞİD’in etkisi de olabilir. IŞİD’in yöntemleri şuur altını beslemiş de olabilir. Bıçağa erişim çok kolay ve her yerden elde edebiliyorsunuz. Silahla cinayet işlemek faille mağdurun fiziki temasını gerektirmez. Bu bakımdan silahla adam öldürmek kolay, bıçakla öldürmek ise çok daha zordur.
Bıçakla adam öldürmede çok büyük bir acımasızlık var. Faille mağdurun yüz yüze gelmesi ve mücadele etmesi durumu söz konusu. Çok daha hastalıklı, çok daha vahşete yakın bir süreç yaşıyoruz. Çok kolay tahrik olan ve bıçak kullanabilen bu halet-i ruhiyyenin bir an önce terk edilmesi gerekiyor. Bütün siyasetçiler açıklamalarına dikkat etsin.”